tisdag 30 mars 2010

Vackra namn 1

En del av pelargonsamlandet är namnen. Har någonsin gamla kvinnonamn klingat vackrare än när de tillhör en rosenknoppig skönhet eller en med böljande kjolar och sammetsöga?
Min absoluta favorit, som jag måste ha i samlingen, är "Tant Fridas äppelblom". Smaka på den.
Jag fantiserar om vem tant Frida var. Vem var hon "tant" till, hon/han som såg till att blomman fortsatte leva? Eftersom jag bor i småland får min fantasi-tant Frida en dialekt likt Astrid Lindgren: "Ta di ett skott. Ho e en redig pelargon som blomma hele sommar." Och som tack döptes gåvan efter givaren. Jo men så var det nog.

söndag 21 mars 2010

Pelargon potatisar

Stora omplanteringstiden är i full gång. Många är pelargonerna som ska byta jord för att komma till sitt rätta nu när vårsolen sakteliga kommer. Men i en av krukorna hittade jag potatis eller...

Det är vildpelargonen P. Exhibens som har fyllt krukan med rotkorvar. Fascinerande! Tror man kan föröka den med hjälp av potatisarna, men är inte säker.






















P. Exhibens är också vacker ovan jord.



tisdag 16 mars 2010

Det doftar tomat

Nu har alla tomatplantor planterats om. Har lärt mig att de ska djupt ner i krukan eftersom tomater bildar rötter utmed stammen. 6 olika sorter härjar i krukorna; "Peron", "Moonglow", "Purple russian", "Amish gold", "Red zebra" och en ampeltomat. De har egenskaper som randig, motståndskraftig mot vita flygare, översållad av frukt, gul... ja, gjorde en sammanfattning. Men det bästa av allt under omplanteringen var ändå doften. Nu är jag i riktig våryra!

söndag 7 mars 2010

Trots att vintern snart är slut...


De här fantastiska vantarna med Cikoriamönster har svägerskan Petra stickat till mig. Mönstret kommer från Iann Eklund Tinbäcks fina bok Tecknarens trädgårdsbok. Med sådana här snyggingar på händerna klarar man kylan lite längre.

lördag 6 mars 2010

Runda ringar

Liten pyssel har det blivit. Jag är inne på blomtema och försöker nu hitta formen för det.
Cirkeln står ju annars för evighet, den perfekta formen.