måndag 27 september 2010

Det är någonting med ljuset

Kikade igenom bilder jag tagit denna sommar/höst. Slående är oftast ljuset. Det där bleka, skarpa kontrasten, lite blåaktigt. Vet att jag tänkte på det när jag såg den engelska versionen av Wallander. Det var ett konstant blått filter över tillvaron var de än var. Även om det är lite kallt så måste jag ända säga: Snyggt!

fredag 17 september 2010

En doft av honung

Honungslök är förförande i sin ståtlighet. Röd-brun-gröna klockorna som dinglar på en hög stam. Jag planterade mina lökar i en vit rabatt och det blev en bra kombination.

Vägen fram til blomning är också intressant för knopphöljet (heter det så eller hittar jag på?) får mig att tänka på Alien, ni vet filmen. Det bubblar och konturerna blir skarpare för varje dag. Tycker att man fick vänta ett tag innan något hände vilket innebar att jag började få massor av fantasier om vad som skulle dyka upp.

Och så en dag sprack höljet och nästa intressanta stadium började. Blommorna skulle nu vändas neråt och slå ut. Det kallas vardags dramatik.

onsdag 15 september 2010

Lökfest

Följde med en vän in på ett större snabbköp som jag i vanliga fall aldrig går till. Tycker det är trist, grått och lockar absolut inte till att handla. Men då hade jag inte räknat med att de hade två fulla korgar med vårlökar för en liten summa. Jaha, där blev jag kvar och hade till sist händerna fulla.
Var tvungen att sansa mig och valde till sist Allium "Mount everest", Grå klocklilja Fritillaria uva-vulpis, gul Kejsarkrona Fritillaria imperialis lutea och Botaniska tulpaner Tarda dasystemon. Kändes bra att jag kunde sansa mig och lägga tillbaka den lockande papegojtulpanen "Roccoco" och den svarta tulpanen. Däremot kan jag avslöja att det blev fler än en av varje sort. Det blev en hel del...

fredag 10 september 2010

"Put on your shoes and dance with me..."

I våras hittade jag ett nytt favoritmärke på skor: El Naturalista. Snygga sköna modeller och en bra tanke bakom om miljön. Bilderna är lånade från El Naturalistas hemsida som du måste besöka. Finns ett antal återförsäljare i Sverige.

Och här är mina sommarskor som fick mig att dansa över asfalten i värmen. Det här är skomodeller som gör mig galen. Jag vill ha fler!

tisdag 7 september 2010

Början på ett slut...

Höstigt värre här i Småland. I lördags morse var det frost och, fast jag inte vill, vet jag att det är dags att ta farväl. Hösten innebär mycket gott som svampplockning (enorma mängder Karl-Johan i år), dimma och murriga färger. Men mörkret tar alltid hårt på mig.
Så ett långsamt farväl kommer här:

Sommarens utropstecken Kaukasisk Stjärnflocka Astrantia Maxima

Pelargonen Blekingeflickan

Drakmynta Physostegia virginiana

Jordnäva "Ballerina" Geranium cinereum

lördag 4 september 2010

Sensommardofter

Denna vår såg jag äntligen till att skaffa lökar av Doftlilja. Nu blommar de i en stor kruka och fyller luften med underbar doft. Jag är fast. Aldrig mer en sommar utan dem.

Chokladblomma är en annan sensation. Både utseendemässigt och den överraskning man får när man sätter näsan tätt intill blomman. Hur kan den dofta choklad?

Emblas trädgårdsstund

Det är sällan vår yngsta katt Embla är stilla. Hon är högt uppe eller inuti något. Alltid med när man ska vattna i växthuset (brukar sluta med att hon blir utslängd eftersom hon gärna vill följa vattenstrålens väg ner i krukorna) Men denna dag mötte hon något som fick all jakt- och klätterlust att försvinna.




Här är drogen; Nepeta cataria eller i folkmun kallad Kattmynta. Enligt Wikipedia avger växten en doft som liknar honkatternas urin och får därför ibland katter att bli "galna". De rullar omkring över växten och dreglar.

Så tokig blev inte Embla även om hon hon ingav ett litet drogat intryck...