söndag 31 oktober 2010

Amore Anemone

För en månad sen, vi hade det ganska kallt här i Småland då, hittade jag dessa två i knopp. Blomningstiderna är ju två olika på säsongen, men för sjutton, jag klagar inte. Vår och höst samtidigt passar mig fint. Nu har jag drabbats av habegär (igen). Jag vill ha fler Anemoner. Vad kan man så från frö? Vilka är mest odlingsvärda och klarar zon 3-4?

Höstanemon
Anemone x hybrida "Königin Charlotte"


Tovsippa
Anemone sylvestris

lördag 23 oktober 2010

Dags att ta hand om inflyttarna

En grå och regnig dag i Fagerhult. Men på vinden i blomrummet står alla inflyttade pelargoner och väntar på att vattnas och plockas med. Många blommar fortfarande vilket gör nöjet större.

Voodoo

Emma från Bengtsbo

P. Elongatum

P. x Blandifornum

Om jag låter fantasin skena så kan det vara en mulen dag i april, snön håller på att smälta bort och snart är det sommar. Hmm... Sätter på bra musik och drar upp ärmarna.

tisdag 12 oktober 2010

Som ett smycke


...tagen av frosten och fortfarande fullt levande. Chokladblomman ger en sista föreställning. Dags att packa ihop. Tid att tacka för sig. Jag bockar och bugar och önskar ett snart återseende.

måndag 11 oktober 2010

Det var en gång en skog

När vi köpte vårt hus var det både byggnaden, som stått orörd sedan det byggdes 1909, och tomten med granskog som fond, som fick oss på fall. Skogen blev en viktig del av vår närmiljö och den stod pall både under stormen Gudrun och Pers härjningar. Många skogspromenader med hundarna har det blivit. En massa svamp har jag plockat och lyssnat mig till var rådjuren skyndat förbi.

Nu var det dags för slutavverkning. I våra trakter är skogen pengar och ingen bryr sig om närbebyggelse. Man har tagit hänsyn till djurlivet och sparat lite träd här och där, vilket är bra även om det inte är så vackert.


I söndags morse gick jag ut på kalhygget och tittade. Där det tidigare var en barrklädd mjuk stig vittnar de djupa spåren om den stora skogsmaskinens framfart. Det är både sorgligt och vackert på samma gång, på något konstigt sätt.

Ur den djupa skogen har också en gammal lada dykt upp. En gång förvarades skördemaskiner där. Idag har den blivit en del av naturen med mossa upp över öronen.

lördag 9 oktober 2010

En anglofil jag är...

Winchester cathedral inköptes på en trädgårdsresa i våras. Fick kanske inte den bästa starten utan blev stående i sin kruka ett tag innan den fick sin fasta bosättning. Som tack satte den igång att blomma som bara den.
Winchester cathedral är en Austinrosor, engelsk ros framtagen av förädlaren David Austin. Rosorna i den här gruppen är oftast enastående vackra, doftar gott och ett extra plus för Winchester cathedral är att den blommar hela säsongen. Eftersom jag räknar med att den ska klara vintern bra, planeras fler inköp av engelska rosor till våren. Tänker pröva att handla från http://www.rosenposten.dk/. Ett underbart ställe att titta på rosor och fantisera om en överdådig trädgård.

lördag 2 oktober 2010

Mycket ger mer

Stora sjok av en sort ger ett vilt och underbart intryck. Känner mig fortfarande för inom trädgårdsvärlden så det blir en hel del växter som köps in en och en, men i syfte att utvärderas och ge kunskap. Jag måste tycka om växten, egenskaper som färg, växtsätt och hur mycket skötsel växten kräver är viktigt. Bor man sen i zon 3-4 så måste även ta in det i beräkningen. Alla trivs ju inte med mig heller.

Purpurklätt rosa Lychnis coronaria

När jag nu ser på min trädgård vittnar den om att jag redan gjort en hel del val av blommor som antingen kommer varje år och blir fler och fler, andra sår jag med glädje. Målet är väl att rabatterna ska vara fyllda till bredden av blommor som mår bra, harmonierar i färg och avlöser varandra i blomning... Ja, det är vad jag önskar i alla fall.

Höstaster Aster novi-belgii

Ringblomma Calendula officinalis

Rudbeckia Echinacea purpurea "Magnus"