söndag 28 november 2010

Vildarter i vinterträdgården

Vitt, vitt och åter vitt. Men när man då skönjer två ivrigt stojande Canis lupus familiaris i drivorna, är det kanske inte vårkänslor man får men en energikick definitivt.


lördag 20 november 2010

1-åringar som syns

Den här skönheten heter Antilopöga "Zulu prince" Arctotis fastuosa var. alba. Frön finns hos Impecta. Jag förkultiverade och satte plantorna i en stor kruka på den soligaste platsen. Blomningen pågick till frost. Det roliga är att varje kväll och vid sämre väder (läs mulet) så la kronblad sig över mitten som ögonfransar. Måste ha nästa år!

Däremot denna Zinnia "Pepparmint stick" imponerade föga. Visst är bilden helt makalös med de små blommorna i blomman. Men av de frön jag sådde blev kanske 20% så här fantastiska, resten blev helfärgade och inte ens den färgen var något att ha.

söndag 14 november 2010

Funderingar inför säsongen 2011

Jaha, då var jag igång. Plockade fram "Bonniers stora bok om Din trädgård" med den fantastiska Karin Berglund som redaktör, och hade som frukostsällskap. Tankarna börjar snurra. Nya rabatter skulle kunna grävas, fler lökväxter skulle hinnas med att plantera och såg jag inte en sån fantastisk vitmålad metallspalje med två sittplatser för halva priset. Ja, ni hör ju själva; HALVA PRISET!
Nu bor jag tack och lov en bit från all kommers vilket ger mig tid att sansa mig. Börjar istället se vilka växter jag sådde och gillade i år och som jag prioriterar att så nästa år igen. (För man måste prioritera för att inte drunkna i all såjord på våren.)

Denna fantastiska dubbla Aster blev ett fantastiskt blickfång. Jag beställde frön från Plants of Distinction; Aster Coconut ice blir runt halvmetern hög, har mörkgrönt bladverk och så dessa riktigt krispigt vita fyllda blommor. Mums!

måndag 8 november 2010

Vattenspeglar

Man ser det man ser, men tittar man lite extra skönjer man nya världar. En illusion, en hallucination, en upp och nervänd värld.

torsdag 4 november 2010

Söndagsaktivitet

En grå och ruggig dag drog vi iväg på konstutställning i Virserums konsthall. Förutom konst och fotografi blev det höstvandring i örtagården som är liten men välkomponerad.

Det är kul när man har integrerat den småländska byggnadskonsten med växtligheten. Klematis klättrar på den faluröda spaljen.

Drakmynta Physostegia virginiana är en tålig och vacker växt i rabatten. Ännu i gott skick.

Och frön fanns det en hel del av. Tänk att man har ögon för sådana detaljer. Kan det vara att det börjar bli dags att planera nästa års sådder?

Ett övergivet fågelbo som erbjuder kartor till vilsna sommargäster. Turistnäringen för hopp med sig till landsbygden.