torsdag 27 januari 2011

Malvor

Vet att detta inlägg handlar om Malvor, men jag måste starta med min kärlek till Stockrosor. Har sått och vårdat, älskat blommorna vilken färg de än har haft och är road av de sömniga humlorna som man hittar tidigt på morgonen, vilande i en blomma (eller har de bara övernattat för att kunna vara först i matkön?). Tyvärr får stockrosorna rost och är inte så roliga att se på längre. Det var då jag fann ett substitut.

Malva sylvestris mauritiana

Mötte denna oemotståndliga malva och tog med mig den hem från en marknad. Färgen är så djupt mörkvinröd, blommorna är stora och har en mörkare ådring på kronbladen. Blir kring 1 meter hög och blommar hela sommaren. Eftersom Mauritansk rödmalva inte riktigt är härdig hos mig (trots att vissa fröfirmor framhåller det) sår jag nya i år igen.

Malva sylvestris "Zebrina"

En annan "mumsmalva" är Zebrina. Blomvillig, runt 1 meter hög och blommar samma sommar om du sår under våren. Lätt och förtrollande vacker. Även här måste man behandla den som en ettåring. Så se alltid till att ha fröer hemma.

söndag 23 januari 2011

Gräv där du står

Jag står på den hårda skaren och ser ut över mina marker. Trädgården är ren som en canvasduk. Känns otroligt skönt, enklare att börja om 2011. Inspirationen slår till och jag minns en bild ur boken " The garden at Ashtree cottage" av Wendy Lauderdale. Den handlar om familjens projekt med det nya huset och en övergiven trädgård . Vackert, ordning och reda men samtidigt det som är typiskt för engelska trädgårdar, en rörighet som gör att planteringarna ser naturliga ut.

Bilden jag fastnat för är här ovan. En lång pergola fram till huset. Klätterrosor, nepeta, riddarsporrar och på våren tulpaner. Jag har funderat fram och tillbaka om det skulle kunna göras hos oss. Vi skulle behöva få lite höjd och det finns en naturlig stig mellan huset och uthuset. Det känns viktigt att få det att stämma med vårt gamla hus... och ja, det skulle kunna fungera. Grusgång är uteslutet. Istället kan det bli en oregelbunden gång med naturstenar och/eller cementplattor jag gjuter själv. Den drygt 10 meter långa gången och ett oändligt antal stolpar blir hos mig endast 3-4 stycken. Alltså en pergola som känns hanterbar, men som kan växa om ork och lust finns.

Jaha, då är det bara att vänta på våren. För gräva där man står är allt annat än kul just nu.

lördag 22 januari 2011

I vintersolens sken

Åh, denna vackra och hoppfulla tid. Solen skiner genom de kala grenarna, ligger lågt men värmer ändå. Går runt i trädgården och letar efter tecken på att vintern snart är slut. Jag struntar i att det "bara" är januari. Eller att prognoserna säger att det ska bli mer snö.

Parkerad mot väggen står min vackert slitna spark. Vi har haft kul den här vintern. Perfekta halkiga vägar. Men i solskenet blir den som en rest av tid som varit.

Äntligen en liten gnutta rabatt. Det som syns är Curryört som jag satte ut i rabatten för att se om den skulle överleva, och titta, än så länge ser den ut att ha liv. Det ska inte gå att övervintra den här i zon 3-4 men skam den som ger sig.
(Medan jag skriver detta inlägg har det börjat snöa utanför fönstret...)

torsdag 20 januari 2011

Jag längtar så...

...mycket efter mina tulpaner. Så vad gör man? Jo, tar fram sina bilder från förra året. Och frossar i minnen. Här är det Spring green som får huvudrollen. De blommade för första gången i våras och jag gillade verkligen denna tulpan. Mycket för att deras diskreta färg får mig att fundera på vad jag skulle kunna plantera tillsammans med dem. Har faktiskt inte bestämt mig ännu.

Imorgon ska jag köpa hem ett jätteknippe tulpaner. Så är det med det.

lördag 15 januari 2011

Kjol och underkjol

En namn som får igång fantasin och ett utseende som glädjer. Törnrosas kjortel Rhodochiton atrosanguineus är en klättrande skönhet. Kan användas som 1-åring utomhus över sommaren. Men den är en vacker krukväxt och trivs utmärkt på fönsterbrädan under vintern. Det gäller bara att planera och leda upp de långa slingorna i en vacker blomställning. Förra året tillverkade jag egna klätterställningar av ståltråd och gjorde kupolformer som blev jättefina när de täcktes av gröna blad och de mycket speciella hängande klockorna... och de blev många.

måndag 10 januari 2011

Flera och mera

Grönlilja Zigadenus elegans

Nu sår jag för fullt. Jord, grus, vermiculit och kasserade fröpåsar i en villervalla. Jag vill ha många Grönliljor... Ja ett helt område.

lördag 8 januari 2011

Aaargh!

Jag fick mail av hundens uppfödare att det fanns en hanvalp kvar till salu. Kan inte, går inte... men skulle så gärna vilja!

Vår nuvarande hund Figo, då 8 veckor.

Lyckans klöver

En krukväxt som jag verkligen gillar, och vill ha fler av, är Oxalis, den som i folkmun är kallad Lyckoklöver. Namnet kommer av de tredelade bladen som just ser ut som en lyckoklöver. Nu har de inget med klöver att göra utan tillhör familjen harsyreväxter. Och visst det är väl fler än jag som tuggat på släktingen i skogen.

Oxalis triangularis

En praktskönhet är den rödbladiga. Som toppen på allt kommer de ljust rosa enkla blommorna. Just bladen är ju det som gör växten så spännande. De är stora och har olika färger och markeringar. Lite kul är att växten sover på natten. Redan på eftermiddagen börjar blommorna sakta sluta sig, och senare på kvällen, när ljuset minskar, fäller bladen ihop sig som ett paraply.

Oxalis deppei

Rosettoxalis här ovan fyller snabbt krukan med rotknölar/rhizomer. Kul att dela med sig av till vänner på våren. Det är överlag en lättskött och vacker krukväxt som trivs utomhus på sommaren och tillhör de lättare att övervintra då växten vintervilar i ett svalt utrymme.

lördag 1 januari 2011

Års-bästa-listan

Årets trädgårdsmöte
Stjärnflockan "Ruby Wedding" Astrantia major/Kungsnäva Geranium x Magnificum

Omslingrade, som i en djup förälskelse, stod dessa två skönheter. Ett alldeles oplanerat möte, men de två var som gjorda för varandra.

Årets vallmo
Papaver rhoeas Bridal silk
Min vallmofeber verkar aldrig avta. Bridal silk direktsåddes ganska sent och utan några komplikationer blommade de sagolika skönheterna tills frosten kom.

Årets pelargonsådd
Fagras Katja

Fagras Maja
Det stämmer inte att det är årets sådder, utan de har under 2010 både sticklats och utsatts för allt möjligt för att se att de håller den standard som jag vill ha. Båda dessa har kommit av frön från pelargonen Gösta. Båda pelargonerna har ett kompakt och kraftigt växtsätt, mörkgröna ludna blad. Fagras Katja har en varmrosa färg, en som syns, medans Fagras Maja har en ljus lavendelton. Båda kommer att finnas till försäljning i butiken till våren.

Årets Julros
2010-års vackraste Julros . Blommorna är klockformade i en varm beige färg och hänger som julgransdekorationer bredvid knubbiga knoppar. Och så dessa underbara prickar på kronbladen. Suck...

Årets vänskap

Pernilla och Leon

Tack för i år!