söndag 27 februari 2011

Star quality

Jag har försökt så de, Bergvallmon, jag vet inte i hur många omgångar. Det är som en lång obesvarad kärlekshistoria. Många har passerat ; Meconopsis betonicifolia, Meconopsis "Lingholm", stor, vit och rosa... De kommer upp och sen händer något i nästa skede som gör att de dör.
Men så vände det; Jag var tvungen att ta en genväg och köpte en liten planta av Meconopsis quintuplinervia på förra årets trädgårdsmässa i Stockholm. Utan allt för stora förhoppningar planterade jag den halvskuggigt och glömde bort den. Men här är den! Och den är min.

Meconopsis quintuplinervia

torsdag 24 februari 2011

Nu är det dags

... för årets Petuniasådd. Har under flera år haft dubbla Petunier i stora krukor. Det räcker med 3 plantor för att få en effektfull blomning.

De små grodderna kommer snällt upp efter ca 1 vecka-14 dagar. Först går det fort och sen stannar växtligheten av. Fröna är pyttesmå så det blir alltid för många på ett allt för litet område, vilket gör att de inte kan utvecklas som de ska. Det är då man får uppvisa tålamod och omtanke. Varje pytteliten petuniayngling ska nu sättas i en egen kruka. Jag brukar börja med de fyrkantiga som är 7 cm bred.

Nu sätter plantan igång att växa och det går fort att fylla ut krukan. Dags för andra omplanteringen. Har plantan blivit hög och ranglig toppar man den ovanför ett bladpar. Går att göra flera gånger och påverkar inte blomningen utan det ger buskiga och täta plantor.

Höll på att glömma att berätta att i år blir det "Pirouette orchid mist" pastelliga färger från cremevit till ljusrosa och "Pirouette plum veined" lila blommor med mörklila ådring.

onsdag 23 februari 2011

Snöpelargoner


Silver snow

Vaknade i morse till -18. Isande kyla och snö. När ska vintern ge med sig? Inomhus har jag också en del snö. Pelargonsnö i alla fall. Men det är både mer behagligt och varmare.

Den första är Silver snow. En miniatyr med dubbla vita blommor som rodnar i solsken. Bladen är gröna i två nyanser med cremefärgade kanter. Den är en riktigt söt liten pelargon. Förädlare är den välkända Brian West.

När det gäller brokbladiga pelargoner kan de vara känsliga mot gödning. Reaktionen blir att de vita/cremefärgade kanterna på bladen blir bruna. Ingenting den dör av men vackert är det inte. Undvik gödning eller ge svagare dos, allt efter tycke och smak.

Ivory snow

Nästa snöblomma är Ivory snow. (Tycker namnet är otroligt vackert: "Elfenbens snö". Det blir liksom vitt på vitt.) Dubbla vita blommor och blad med cremefärgade kanter. Snygg att ha på fönsterbrädan i vit ytterkruka. (Brukar köpa på mig krukorna på loppisar för 5-10:-. Rekommenderas!) Ska också tilläggas att det är en dvärgpelargon.

Jag har bestämt mig för att skaffa fler hängpelargoner. Tycker att de klarar vinterförvaringen mycket bra, och är överlag tåligare än många andra. Har gått från det mörkaste mörka sorten (Tomcat) till en brokbladig (Wood´s surprise). Men här kommer ändå den vackraste:

Snowdrift

Detta är en hängpelargon som har mörkröd ådring till annars rent vita dubbla blommor. Mycket snygg!


Snow bob

Här kommer en äggskalspelargon, trots snönamnet. Dvärgväxande stjärnpelargon som Brian West tagit fram.
En dvärgpelargon ska hållas i en mindre kruka för att bibehålla sin småväxthet. Både dvärgar och miniatyrer passar bra för lägenhetsboende pelargonsamlare.

söndag 20 februari 2011

Dubbla känslor

Verbascum chaixxii

Franskt kungsljus är en ståtlig perenn, lätt att odla och anspråkslös när det gäller skötsel. Den frösår sig gärna och blommar juli-augusti och är då väldigt imponerande. Ändå kan jag inte bestämma mig om jag vill ha den i min trädgård eller inte.

Problemet är att det är en växt som tar mycket plats i rabatten. Långt innan de vackra blomspirorna kommer utvecklas blad, stora blad. De lägger sig över och kväver annat i sin närhet. Och de är inte ett dugg snygga!

Men sen kommer blommorna... Suck! De är snygga och bin och fjärilar flockas kring spirorna, och de vill jag ju ha i trädgården. Just nu har jag bara dessa vita med rött i mitten, kanske om jag väljer en annan färg finner jag fler förmildrande drag. Var är frökatalogerna?

fredag 18 februari 2011

Som solens strålar

Nu tänker jag hedra och hylla mina gula blommor. De som kanske aldrig lyfts fram för att de inte är tillräckligt sobra eller matchar allt rosa/blå/lila. Jag hyllar de för deras styrka att våga synas, att sticka ut i mängden. När den grådassiga vardagen hänger över mig är det ER jag tänker på.

Trollius europaeus

Trädgårdssmörbollens höga stänglar vajar med guldgula bollar i toppen. Busken blir tätare och tätare för varje år.

Geum Chiloense "Lady Strathed"

En annan dubbel skönhet är Nejlikrot. Absolut odlingsvärd och härdig i zon 3-4, där jag bor.

På hösten kommer dessa vackra blommor. En Rudbeckia tror jag. Inte speciellt iögonfallande. Jag glömmer faktiskt bort den varje år och blir lika förvånad när blomningen börjar.

Meconopsis cambrica

Min vallmofeber resulterade i en gul variant. Denna engelsk vallmo har fladdriga kronblad och är så skir att man tror att den ska gå av. Men som alla vallmon är den robust och stadig... och blommar om och om och om igen.

fredag 11 februari 2011

Mmm... Mynta

Marockansk mynta

Någonstans i början av mitt trädgårdsintresse fick jag tag på en mynta. Tror att det var en ovanligare sort; Apelsinmynta Cote d´orange. (Den finns nu att köpa hos bl.a. Tirups örtagård.) Den luktade så gott och växte sig bred och grön. Visste då inte så mycket om omfattningen av hur myntan kan sprida sig. Därför köpte jag alla sorters myntor jag kunde hitta och det blev en hel del...

Ingefärsmynta

Vackert bladverk ger massor av plus i örtagården. Ingefärsmyntan och den variegerade Äppelmyntan är riktigt vackra.

Äppelmynta

Ananasmynta

Doften är ibland huvudsaken. Vet kanske inte om jag tycker att Ananasmyntan doftar just ananas. Däremot är det en frisk, fruktig doft när man rör de mjuka ljusgröna bladen.

Krusmynta

Bland de högre sorterna är Krusmyntan vacker med sina krepplade blad. Bowles myntan nedan, blir riktigt hög, runt metern, kanske mer. Har inte provat att använda bladen till matlagning, utan den har bara fått vara till dekoration.

Bowles mynta

Pepparmynta

Den Marockanska mynta ska vara mycket fin att använda till te. Pepparmynta och Grönmynta är sorterna man använder till myntasås som serveras till lamm.

Basilika mynta

Man får inte heller glömma blommorna som kommer i augusti. Vissa vita, vissa lila, men alla attraherar bin och fjärilar.

Bulgarisk mynta

Man kan säkert göra krämer, tvålar, vattenbad och massor av mer. Själv valde jag att prOva att smaksätta äppelmoset med mynta. Lät bladen först dra i vattnet som äpplena skulle koka i, vilket gav en mild och frisk smak.


söndag 6 februari 2011

En dag i blomrummet

Hela lördagen spenderade jag i rummet där vi förvarar pelargonerna under vintern. Det är upplyst av artificiellt ljus, lagom varmt och det är så skönt med ett utrymme där man kan "slabba" med jord och vatten. De trådlösa högtalarna gör att jag kan lyssna på bra musik samtidigt. Fortsätter att så perennfröer. Måste passa på när det är helg så jag inte behöver tänka på tiden. Och hoppsan, en hel dag försvann.

Ute ven vinden och jag kände mig inte alls lockad att gå ut. Så jag fortsatte med att fylla två hela brickor (24 st/bricka) med nya sticklingar. Började också i tanken planera för vårens marknader och öppnandet av butiken. Plötsligt var jag full av inspiration. Har funderingar på att göra något kul kring presentationen av växterna. Återkommer om det.

P. Laxum

Pelargonerna har börjat spira lite här och där. Det jag älskar mest är den sköna gröna färgen på de nya skotten. Nu är det dags att våga klippa ner de som är låna och rangliga, och toppa sticklingarna som sattes i höstas.

P. x Blandifornum

Många av vildpelargonerna mår superfint. Det kan ju annars vara lite si och så med att få de att anpassa sig till den omvända vintern och sommaren här. Trots att pelargonerna såtts från frö här i Sverige, lever vissa vildar som om de bodde i Australien/Afrika. Vilket innebär att när vi har som sämst med ljus vill de blomma som mest och när sommaren kommer här tappar de bladen och går i vintervila. Skumt!

P. Papilonaceum

P. Papilonaceum förbereder sig för vårblomning. Jag får hoppas och be för att den fortsätter även efter att den fått komma ut. Skulle pryda entrén till växthuset alldeles perfekt.