tisdag 28 juni 2011

Ett frö blir en blomma

Campanula persicifolia

Det var i början av mitt odlande och jag trodde allt alla sa/skrev/visade. Vem var jag att säga emot. Mina fingrar var bara en gnutta ljusljusgröna ännu. Köpte och sådde frön genom STA av stor vit blåklocka, dubbelblommande skulle de också bli. Nja, det närmaste en dubbel blev den på bilden, annars blev det några vitblommande och de flesta blåfärgade. Stora var de i och för sig allihop. Har haft funderingar på att rensa ut de blå eftersom planteringen skulle bestå av vita blommor, men jag trivs med dem. Blåklockorna påminner mig om det lilla jag kan påverka naturens lagar.

fredag 24 juni 2011

Vad är det med mig och Stjärnflockor

Astrantia major "Ruby wedding"

Vaknar upp till en ny dag efter aftonen. Det är nog bara jag som är vaken. Det blåser och är ganska kallt. En sväng i trädgården. Ser vad jag borde sätta igång med... sen. Koncentrera mig på vad som finns. Stjärnflocka... suck. Lika vacker varje år, mer buskig, fler plantor i trädgården blir det och så detta trevliga surr av bin och fladdrandet av fjärilsvingar.

Astrantia major

Det har blivit fler; både "Shaggy" och Kaukasisk Astrantia maxima. I år har vi Alpstjärnflocka Astrantia Carniolica "Rubra" i butiken. Men inte nog med det, en sort med variegerade blad är på väg från frösådd och på inköpslista står både "Lars" och "Madeleine". Linnes döttrar är mina döttrar med.

lördag 18 juni 2011

Mitt växthus

Här är min arbetsplats och kreativa verkstad. Ska erkänna att jag inte var så förtjust i min mans hembygge från början. Men nu tycker jag om att den är annorlunda och rymmer mer än man kan ana. Under taket till höger har vi satt hyllor som fylls upp av pelargoner. Till sommaren täcks utrymmet av rosen "New dawn". Fönstrena på framsidan kommer från granntantens glasveranda som revs av någon som skulle modernisera huset på 70-talet.

I växthuset kommer ljuset in från 3 sidor. Vi valde att använda växthusplast till långsidorna och taket. Det innebär att vi aldrig behöver skydda växterna mot solen eller "mjölka" rutor.

Hyllorna kommer från Ikea och är i lättmetall, lätta att rengöra och plocka isär. Platsen inomhus är fylld upp till taknocken och nu är det bara vissa växter som får stanna kvar. Vårt växthus var aldrig tänkt att användas som uterum, utan endast som arbetsplats och förvaring. Men oj vad skönt det är att vara där.

onsdag 15 juni 2011

Nävornas tid är nu

Geranium cinerum "Ballerina"

Herre jisses! Här blommar mina nävor för glatta livet. Det är stort och buskigt och det är litet och näpet. Fick en släng av samlardille för något år sedan och köpte alla sorters nävor jag kom över. Nu njuter jag bara av prakten.

Geranium renardii

Nävor är faktiskt den mest anspråkslösa växt jag vet. Har som vanligt placerat ut plantor utan någon speciell tanke, men det verkar inte bekomma någon. Lilla "Ballerina" som passar mer för stenparti, växer östläge, lite i skymundan. Denna vår var det 15 blommor fördelade på 3 plantor. (Jag hade bara en från början.) Geranium renardii, eller Nätnäva på svenska, blommar inte ännu. Men denna sort har vackra läderaktiga blad som är speciella. Jag ser fram emot att se de ådrade vackra skönheterna till blommor.

Geranium pratense "Splish-splash"

"Splish-splash" är egenltigen inte speciellt uppseendeväckande förrän man kommer tillräckligt när och får se mästerverket. Blir runt 50 cm hög, buskig och full av blommor.

Geranium pyrenaicum "Bill Wallis"

"Bill Wallis" har ett sirligt växtsätt, sätter också massa blommor. Fick information från en biolog (Tack Kerstin!) att Nävor är ganska promiskuösa och blandar sig med både andra sorter och arter av nävor. Om man ska fröså "Bill Wallis" finns det risk att den blandat sig med den vildväxande ceriserosa Geranium Pyrenaicum. Kan i och för sig bli spännande och följa frö till blommande planta. Vem vet, det kanske blir något helt unikt.

Geranium phaeum "Lily Lovell"

Geranium phaeum, både "Lily Lovell" och "Samobor", är annorlunda och otroligt vackra. Den sistnämnda har blad med mörk markering som är mycket dekorativ.

Geranium magnificum

Till sist måste jag slå ett slag för min absoluta favorit med det passande namnet; Kungsnäva. Det är färgen som får en att sucka av hänförelse. Jag blir lika tagen varje år. Blir ca 60 cm hög och blommar under hela sommaren.

Geranium "Brookside"

Har just nu plantor till försäljning av Geranium pratense "Splish-splash", Geranium phaeum "Samobor", Spansk näva Geranium Endressii och Geranium x oxonianum "Claridge Druce". Hör av dig om du är intresserad.

lördag 11 juni 2011

Svartlöken hittad! (och jag är snurrig)

Allium nigrum

Det är så fantastiskt med de små blommorna i blomman. Och var fanns den då? Jo, den växer så fint i ett hav av Aklejor och i förgrunden Aklejruta.

onsdag 8 juni 2011

Jobb och jobb och jobb

Nu känns det som om jag ligger efter hur jag än gör. Allt växer så det knakar och behöver extra skötsel men dygnet har bara de timmar det har. När jag är på jobbet jag skriver upp tre "måsten" i kalendern, alltså det jag absolut måste prioritera innan jag störtar i säng. Ja, det låter inte klokt.

Underbara, underbara Aklejor tokblommar hos mig. Tror aldrig jag sett så många som i år. Och de klarar sig alldeles utmärkt utan min hjälp.

lördag 4 juni 2011

Allt förlåtet

Svor ve och förbannelse förra året över den gamla jättevallmon. Ja, den oranga. Vid blommning la den sig som en tjockfilt över de närmaste växterna. Vallmons blommor blommade liggande över trädgårdsgången och slocknade snabbare än vanligt. Så jag bestämde mig för att alla skulle bort. Flera visade intresse för att ta hand om plantorna, men i.o.m. höstrusk och den tidiga vintern glömdes det bort.

I år fanns det ännu fler orientaliska vallmon än vanligt. Jag lovade återigen ut de till alla grävvilliga, men efter blomning. De skulle klara sig bättre då... om de fick blomma klart. Men herregud, när de nu slår ut en efter en, hur ska jag kunna göra mig av med dem?