tisdag 29 november 2011

Finaste stickboken

I veckan var jag på biblioteket och hittade den här fantastiska boken som fick blodet att rinna till. "Stickat" av Ingalill Johansson och Ewa Andersson.

Sida upp och sida ner med underbara plagg som man kan sticka... själv? Nu är det så att jag aldrig har slutfört ett enda plagg. Jag kan grunderna när det gäller stickning och tycker det är kul att lära mig nya maskor, omtag, eller vad det heter. Men jag inser att för att få ett lika vackert plagg som på en av bilderna krävs det enorma insatser från min sida. Kan man få en personal trainer i hantverk?

Den här boken är absolut värd att äga så man kan bläddra i den och bläddra om igen. Ja, det är mitt första julklappstips. Passar den trendiga, den lantliga och den stickgalna.

Hm, blir man inte lite sugen på snö när man ser bilderna. Klar kontrast till värmen vi har nu. Nej, jag klagar inte. Efter två hårda, snödrivsfyllda vintrar är det ganska skönt att få slipa musklerna på ett gym istället för med snöskottning. Ha en fortsatt bra vecka!
/Johanna

fredag 25 november 2011

Fredagmorgon och jag är ledig

Sov länge i morse, och har nu en hel lång dag framför mig. Tänker bara göra saker som jag vill idag. T.ex. gå ut i trädgården och plocka frön. Det blir de sista. Vädret är råfuktigt nästan hela tiden och risken att fröna ligger i en hög och ruttnar är stor. Jag måste hitta en varm och KATTFRIplats.

I trädgården får jag väl också ta hand om de sista göromålen (tar det aldrig slut?). Rensa bort lite ogräs och plantera de sista tulpanlökarna. Jag är i stort behov av ljus så det gäller att passa på att vara ute. Krukor ska diskas och lagras som förberedelse till vårens alla sådder. Vis av erfarenhet från förra året då jag fick gräva fram allt under snön.

När det sen blir kväll och mörkt (vid 17!!!!) ska jag tända i kakelugnarna och stearinljusen. Tänker nog tillverka ett halsband jag haft i tankarna. Om jag har lust...

söndag 20 november 2011

Nu har jag pysslat

Det ligger inte riktigt för mig... jo, ibland. Men efter att ha varit ute och surfat på olika bloggar (herregud vad många hinner få mycket gjort!) fick jag inspiration. De här rosorna är gjorda av lönnlöv, och det finns det ju gott om. Fick ihop till en liten buket som jag ska binda ihop till en krans till ytterdörren.

Annars har helgen inneburit besök i antik- och loppisaffären i närheten. Har nu bilden av en korgstol från tidigt 1900-tal med sliten brun skinnsits i huvudet. Tror jag måste ha den.

fredag 18 november 2011

En låda tulpaner

Min beställning från Jennys fröer och sånt kom idag. Eftersom jag beställde 2 olika paket med blandade tulpaner, den ena "rosa/vit/grön" och den andra "rött/gult/orange/svart" så hade jag ingen aning om vad som skulle komma. Därför blev det som att dyka ner i en kartong med "gott och blandat". Bl.a. fick jag Greigiitulpan (som också kallas påfågeltulpan får jag veta) "Double red riding hood", "Yellow spring green" (gul med gröna ränder), "Evergreen" (grön!), "Exotic emperor" (vitgrön dubbelblommande) och botaniska tulpanen "Vvedenskyi" rödoranga blommor och vågiga blad. Tack och lov ska det bli mildväder i helgen, 5-10 grader. Tänk vad fint det blir i vår!

torsdag 17 november 2011

Smärta och skönhet

Kylan tar nu de sista blommorna. Vibrerande färg förvandlas till brunt. Men varje morgon skimrar bladen av silvrig frost. Så vackert!

måndag 14 november 2011

Ser inte mycket ut för världen

Lychnis alpina L.

Ett infall förra året gjorde att jag nu är med Fjällnejlikor. Är inte mycket att se nu, men nästa vår kommer de att blomma i rosalila. Det är en 15 cm hög växt som växer vilt främst i Norrland, men också på Alvaret på Öland. Fjällnejlikor i mängd på ett ställe ska påvisa hög kopparhalt marken. Vi får väl se hur det är här i de småländska skogarna.

fredag 11 november 2011

Höstsonat

Ja, nästan. Hade en fantastisk dag igår. Solen sken! (Vilket räcker för att glädja en frusen själ i dessa mörka tider.) Tog en promenad i skogen. Det var ett tag sen nu. Är lite harig när det är jakttider. Här på landet jagas det under hela jaktperioden. Så när älgkvoten är fylld fortsätter man med vildsvin, räv, hare och duvor. Men nu var det tyst och lugnt, hundarna sprang lyckligt fram på grusvägen och jag fick möjlighet att låta tankarna vandra.

Och det var så vackert! Allt är på sätt och vis konstigt eftersom det både är höst och förruttnelsen har kommit en bit på väg. Samtidigt blommar vissa växter och andra har börjat knoppas. I min trädgård såg jag att Sälgen fått bladknoppar. Vad händer då till våren?

Under promenaden bestämde jag mig för att göra ett sista inköp. Närmare bestämt tulpanlökar. Jennys fröer och sånt är en jättebra nätbutik med bra sortiment. Handlade två paket (50-70 lökar i varje paket) med blandade tulpaner som reades ut. Ska förutom gräva ner en del i rabatterna, också prova att driva en del lökar i kruka. Hittade jättebra råd hos Svenska trädgårdsbloggar.

Hittade också kantareller. Så till middag blev det färsk ravioli med kantarellsås. En riktigt bra fredag. Hoppas att ni får en lika bra helg!

måndag 7 november 2011

Nu är de första fröna önskade

Vallmo Papaver

För tredje året är jag med och byter frön med andra hugade entusiaster. Denna gång är det rekordmånga sorter vilket gör det väldigt svårt att välja. Har försökt hålla mig till 3 olika kategorier;
1. Skönhetskategorin: Om sådden misslyckas har jag åtminstone haft en vacker bild framför mig under vägens gång. (läs Buskvallmo Romneya coulteri )
2. Trygghetskategorin: Någonting liknande det jag sått tidigare och lyckats med. Det gäller att hålla självförtroendet på topp. Börjar jag misströsta finns risken att jag också tappar lusten. (läs Backsippor Pulsatilla av alla dess slag)
3. Kamikazekategorin! Här gäller det med en terriers envishet varje år försöka åtminstone få en planta att blomma, alternativt överleva. (läs Bergsvallmo Meconopsis, Klockranka Cobaea scandens)

Lewisia cotyledon

Jag har också blivit mer effektiv och planerar när och var sådderna ska ske. Perennerna åker ut vid jul och får stå under snön tills våren kommer. De finns i tankarna men jag behöver inte bekymra mig om dem överhuvudtaget.

Potentilla nepalensis "Roxana"

Sen är det de tidiga sådderna, som tomat, chili och en del 1-åringar. De hamnar i vårt gästrum som får en make-over varje vår. Här blir det bockbord och extrabelysning. Om det mot all förmodan kommer besök under den här period, kan man säga att de får bo lite exotiskt.

Gullklematis Clematis tangutica

Det fina är väl att av allt pysslande blir plantorna som en viktig del i vardagen. Vattning, lampor som ska tändas och släckas, hålla efter bladlöss och liknande... det är med lättnad man släpper ut växterna när det är tillräckligt varmt ute. Då är det naturen som får ta vid. Det som inte klarar sig då... ja, det är livets gång.

Eldriddarsporre Delphinium Nudicaule

Alla växterna på bilderna i inlägget har jag dragit upp från frö... Och det är jag stolt över!

tisdag 1 november 2011

Nya äventyr

Nu ska jag upp till Stockholm och umgås med vänner. Har längtat efter detta ett tag nu. Behöver puls och trafik, massor av intryck och underhållning. Hörs om en vecka!