lördag 31 december 2011

2011- en tillbakablick

Allium blev MIN växt 2011. Jag är lite sen, så det ni alla andra redan upptäckt var nytt för mig. Hade satt spontanköpta lökar hösten innan, stora vita och lila. När de kom upp knockades jag helt. Allium är något man måste ha för formen, höjden och färgen. Naturligtvis har jag satt fler lökar i år.

Tulipa orphandiea flava

Hösten 2010 satte jag många botaniska tulpaner. Så våren blev fantastisk. Jag hade ju bara sett bilder på blommorna, så att gå runt i trädgården och upptäcka växtsätt, blomning och att även frökapslarna var vackra på vissa sorter, var vårens höjdpunkt.

P. Patulum

Årets pelargon blev vildarten P. Patulum, för sin växtkraft, för sin blomvillighet och för sin tålighet. På senhösten klipptes de enorma plantorna ner, sattes i mindre krukor och verkar fortfarande må bra. Ett tips om man vill ha lättskött växt i utekruka.

Lyckade möten är de som bara har fått träffas på tu man hand, utan alltför mycket påverkan av "vet-bästare", som jag. Nej, jag är inte duktig på planering. Men jag har alltid åsikter efteråt. De här orangefärgade liljorna gör mig irriterad. De skulle grävas bort för länge sen, men så ser jag de i ett annat perspektiv och så blir de kvar.

Årets misslyckade projekt var (som vanligt) Luktärt. Det gick bättre än sist, och som kan ses på bilden fick jag stora gröna plantor. Men när bilden togs var det i början av september och någon blomsterprakt var det inte att tala om. Är det 2012 som ska vara året jag lyckas?

Årets återvändare är myntorna. Jag hade runt 15 sorter tidigare, men de blev väldigt bråkiga och tog för mycket plats. Men trots att jag slet upp mängder av rötter hade den Bulgariska myntan lyckats hålla sig kvar. Under högsommaren blommade den så här fint tillsammans med den Mauretanska malvan. Och ja, den ska få stanna.

Önskar nu alla ett gott nytt år!
/Johanna

torsdag 29 december 2011

Antika saker och annat

Redan den 1 januari 2012 kommer de första antik- och samlarobjekten läggas in i butiken Fagras trädgård. Det blir inredning, dekoration och annat vackert. En del med trädgårdsanknytning dyker upp. Ingenting av större storlek nu i början. Men saker som kan avnjutas av flera sinnen än ett.
Ha en fortsatt bra vecka
/Johanna

söndag 25 december 2011

Nu är det bara frön i huvudet

Först kom Impectas katalog, sedan Konnässörsklubbens och direkt efter STA:s (Svenska trädgårdsamatörerna) tidning med en diger frölista. Jag har lyckats hålla mig ifrån att pricka i önskemål... tills idag. Med hjälp av allehanda litteratur, t.ex. Gunnar Janssons "Trädgård för entusiaster" och "Perennboken", jagar jag nu nyheter (för mig). Det är ju så otroligt kul att prova nya saker.

Några av mina tidigare lyckade sådder är bl.a. Gullklematis. Den sprider enorm glädje från att de första gröna stråna tittar fram, och de är alltid många.

När varje planta skolats om i egen kruka, tar det fart. Väldigt fort blir plantorna buskiga och gröna. Oftast blir stjälkarna långa och slingrande, men knipsa av de så grenar de sig fint.

Och så kommer de gula blommorna. Plantan kan blomma redan första sommaren, så det är omedelbar belöning. Bättre kan det inte bli. Jag har absolut inte haft någon större lycka med sådd av klematis, trots att jag provat flera olika sorter i omgångar. Vet inte vad jag gör för fel, men något är det. Så därför beställer jag en ny sort till i vår. Någon gång ska jag väl lyckas.

söndag 18 december 2011

Har jag berättat att jag har ett antikvariat...

... med bara trädgårdsböcker?

När jag fick upp ögonen för odling ville jag lära mig massor och snabbt. Hur gör man? Varför gör man det? När? Med vilka? Hur mycket? Frågorna var oändliga. Begav mig till biblioteket och släpade hem massor. Men tiden gick alltid ut alldeles för fort.

Så jag bestämde mig för att köpa en bok som jag kunde lära mig så många saker som möjligt av samtidigt. Det blev Bonniers stora bok om trädgård. Jag var nöjd för stunden, men så blev det en till och en till... Nu har jag en liten samling som jag återkommer till med jämna mellanrum.

Ur mitt eget behov uppkom idén om att erbjuda andra vetgiriga trädgårdsmänniskor en plats där man kan hitta innehållsrika och vackra böcker. Flera är slut på förlaget och kan vara svåra att hitta. Kanske har jag någonting du letat efter? Samtliga bilder visar böcker jag har inne just nu i butiken Fagras trädgård. Välkommen in!

fredag 16 december 2011

Blomman jag utrotar



Har i tidigare inlägg skrivit om blommor/växter jag älskar eller om dem som jag trånar efter. För att det ska bli lite balans i det så ska jag nu ta upp motsatsen.

Det finns en blomma som har så vacker blålila färg, silvriga blad, är högväxt och frisk. För frisk i min smak dock. Bergklint Centaurea montana L. finns överallt i min trädgård. Ser jag silvriga bladrosetter i rabatterna kastar jag mig på knä och sliter upp dem. Vad jag förstår har tidigare ägare fått en planta i present från en granne vars syster haft med sig den från Gotland. Jag förstår verkligen tanken med att ha en plats där klintblommorna ståtar en hel sommar och långt in på hösten. Att växten sen slet sig från sin avsatta plats var kanske inte planen.

En väninna, som odlar norr om Stockholm, kom på besök och gratulerade mig till att jag lyckats få just Bergklinten att trivas så bra. Va!!! Jag erbjöd henne på stående fot hur många plantor som helst.

Jag föll nästan till föga när jag för något år sen fick syn på denna vita variant i en avlägsen del av trädgården. Men nej, det är ett ogräs, i alla fall så länge till motsatsen är bevisad.

söndag 11 december 2011

Måste erkänna

Jag har en förkärlek för blommigt. Det kan nästan vara vad som helst; sofftyg, väskor, kuddar, överkast... ja, det är ingen ände på galenskapen. Nu måste jag väl klargöra att jag inte äger allt jag önskar jag hade. Tur är väl det.

Men det har visat sig att en hel del växtinspirerat smugit sig in i min garderoben. Här ovan en 60-talsklänning köpt på second hand för flera år sen. Annars är det Noa Noas kläder (översta bilden) som drar mest. Egentligen är jag för kort för att ha deras lager-på-lager kläder, men det kan vara ett sidentyg eller en färgkombination som får mig att falla.

Lite svårt att ta in denna förändring när man är en tidigare punkare, nu äldre, men jag ser mig fortfarande som "rockig". Eller ska det vara "ro-mantisk"?

Fagras trädgårds egendesignade trädgårdsförkläden är inte bara praktiska, utan också snygga! Blev kär direkt när jag såg det underbara mönstret på vaxdukstyget och vips hade jag tillfört mitt hem ännu mer blommor. Förklädena finns att köpa i butiken. Mitt andra julklappstips!
Ha en bra vecka!
/Johanna

fredag 9 december 2011

Nya frösådder till våren

Hittade spännande frön hos Thompson & Morgan. Först en Agavemix, hur kul kan det inte bli att ha de i lerkrukor. När jag tänker på Agave så ser jag framför mig de där jätteplantorna som brukar finnas i trädgårdarna vid slott och herrgårdar. Och jag har inte tänkt ge mig själv ett övervintringsbekymmer till. Mina, om jag nu lyckas få upp några plantor, ska hållas kort. Det ska finnas en maxstorlek redan från början.

Vidare hittade jag en taklöksmix som är lockande. Fröblandningen ska enligt katalogtexten ge en mängd olika färger och varianter av blad. Jag skulle vilja ha de samlade i något liknande en aurikelteater fast då med taklökar. Är det någon som vet om någon av sorterna är svåra att fröså?

tisdag 6 december 2011

Rapport från en grå verklighet

Jag gav mig ut på spaning med kameran i högsta hugg på söndag morgon. Nu skulle jag se detaljerna som jag tidigare missat, de som skulle vända mina dystra tankar. Skodd med röda gummistövlar och inbäddad i dunjacka hukade jag under buskar och kisade mot himlen. Och visst fanns de där, färgerna, blommorna och de små glädjeämnena.


Kärleksört är och förblir min favorit. Det är en otroligt häftig röd färg på blommorna ända in i det sista.

Sen fick jag för mig att jag skulle avbilda fåglarna som besöker fågelmataren... Av någon anledning bestämde jag mig för att sitta på huk, alltså fota de underifrån. Det innebar att efter att ha suttit stilla och väntat i 1 minut, höll benen på att gå av. Så det här blev det ända och bästa fotot. Det krävs kanske lite mer tålamod än jag har.

Efter konstens alla regler (läs enligt instruktionerna hos Svenska trädgårdsbloggar) planterade jag tulpanlökar i krukor i helgen, och ser redan nu framför mig hur vackert det kommer att bli i vår. Och sen kom snön...

Ha en fortsatt bra vecka.
/Johanna

söndag 4 december 2011

Dagens första energikick

Svenska trädgårdsbloggar.se: Inspirerande färgboost hos Sarah Raven: Nu när nästan allt är olika nyanser av grått i vår omvärld - från snövitt till becksvart - tycker jag att vi behöver en rejäl färgboost ...

lördag 3 december 2011

Guldkant på tillvaron

Idag tog blåsten och regnet all kraft. Ja, jag längtar efter snö. Åtminstone lite kyla så att jag slipper duscha kladdig hundtassar efter varje promenad. Så, nu är det slutgnällt. Imorgon, oavsett väder, ska jag ut och leta guld i min omgivning. Återkommer...
/Johanna