lördag 31 mars 2012

En doftande trädgård

När jag köpte boken Trädgårdens dofter för några år sedan på ett antikvariat, fann jag att förra ägarens post-it lappar satt kvar. Med jämna mellanrum är växtnamn uppradade, som om personen tagit sig en stund till läsning för att sedan snabbt anteckna idéer och framtida inköp. Vissa är understrukna, antagligen tillhör de prioritet 1 på inhandlingslistan.
Jag får veta att bland marktäckarna är Stenkyndel Calamintha nepetoides och Romersk kamomill favoriter. Bokens författare berättar att Stenkyndeln bör sättas mellan stenar i stengången. Den har bleklila lavendellika blommor och doftar mynta om man krossar bladen.
Bland de starkdoftande buskrosorna är den vita Blanc double de Coubert nedtecknad. Hittar ingen hänvisning till det, längst ner på lappen, lite på sniskan, snabbt nedskrivna "Buskpionen Esperence". Fick bokägaren ett tips från annat håll mitt under läsningen?
Understruket med flera streck är Getruta Galega officinalis. Jag har aldrig hört talas om den tidigare. Inte heller Bukettgillia Gilia tricolor, som enligt boken har blommor som är tecknade i blått, gult och violett. Dessutom luktar den choklad!
Lapparna får sittta kvar. Jag tycker det är roligt att ha med en annan persons tankar. Boken "Trädgårdens dofter är en vacker och informationsrik bok. Finns i Fagras trädgårds antikvariat för 175:-.
Ha en bra helg
Johanna

onsdag 28 mars 2012

Tjusigt värre

I höstas fick jag se ett inläggTrädgårdsbloggar.se om att driva tulpanlökar inomhus. Sagt och gjort, efter att ett antal lökar hamnat i jordfyllda krukor och med svart plast som täckt dem från allt ljus, var det bara att vänta. Medan naturen skötte sig själv firade vi både ju och nyår. Min brorsdotter hann födas och jag blev ett år äldre.
Voila!... Här är nu en av de första som blommar! Exotic emperor är en mycket vacker halvdubbel tulpan, som blir ca 35 cm hög och med en lätt doft.
De första som blommade var annars vildtulpanen Tulipa tarda, en skönhet som hade en strykande åtgång i butiken. Burken tulpanen står i är mitt första decoupageförsök. Är jättenöjd med resultatet. (Och jag gillar som sagt återvinning.) Färg och mönster passar perfekt till Exotic emperors enkelhet och färgskala.
Nu dyker jag ner i jordpåsen igen. Omskolning står på schemat.
Ha en fortsatt bra vecka
/Johanna

måndag 26 mars 2012

Nygrott bland vinterns sådder

Åh, tänk att jag inte kan låta bli att lyfta på fiberduken och kika. Jag går långsamt genom raderna av krukor i jakt på något grönt som ska ge mig glädje. Brukar sätta igång perennsådderna efter jul. Pulsar ut i snön med backar med jordfyllda krukor och hopp. Det är svårt att viualisera grönska och blomning just då, men utomhusmetoden är effektiv. Gömd i snö, kommer upp i tö.
Och nu börjar det roliga. Först ut är vit Skuggnäva Geranium Pyrenaicum. Ja, den nedersta bilden är vad som komma skall. Just nävorna är tacksamma att så. Såg precis att Ängsnävan Geranium pratenses "Splish-splash" och Geranium pyrenaicum "Bill Wallis" tittat upp. Och imorgon ska jag titta efter fler.

fredag 23 mars 2012

Vinnarna är...

Då så... Första utlottningen avgjord. Ett stort tack till alla som deltagit. Kul att se så många nya hitta hit. Ni är varmt välkomna.
Hade tänkt använda väninnans 3-åring som lottdragare men tyvärr gav de sig istället iväg på resa till Skåne. Jaha, då var det bara att ta tag i det själv. Och, efter att ha rört runt i burken: Vinnare av boken blev Maggan!!!!
Vinnarna av Svartsippefröna blev: Marlen, Tiger och Helenés trädgårdsplätt. Grattis!!! Hör av er angående adresser så kommer paket i veckan.
Har njutit av det underbara vädret i 2 dagar nu. Det spritter och rör sig i rabatterna. Blev belönad, tack vare mitt slarv höstas; Under en hög med löv stod det en liten vitsippa! Det är väldigt tidigt, men tack för det. Den underbara Tibasten på bilden blommar för fullt nu. Ska efter blomningen flytta den till en permanent plats och hoppas att den då ska trivas och växa sig till ett träd.
Önskar er en trevlig kväll
Johanna

onsdag 21 mars 2012

Anfall av utomjordingar

En snabbtitt i odlingsrummet ger mig skrämselhicka. Ur en av plastlådorna spränger det fram stora rosa maskar. De gulaktiga kletiga bladen reser sig ut ur de splittrade fröhöljena som ligger spridda över jordytan.
Man kan riktigt se kraften och hungern hos plantan när den stiger upp mot ljuset. Och de är många.
Men vad är det då jag har sått? Jo, Ricin. Fröna har jag tagit med mig hem från Spanien där jag hittade några ensamma plantor med taggiga frökapslar på en ödetomt. Plantorna blir stora, 150-200 cm, bladen är ca 40 cm i diameter. Fröna är mycket giftiga och man tror att genom frönas likhet med fästingar, har den fått sitt latinska namn Ricinus. Nu tycker jag att de är lite groteska och obehagliga. Så om ni inte ser något livstecken från mig på bloggen på ett tag, så vet ni vad som hänt.
Än finns det några dagar kvar innan det är dags för lottdragning. Glöm inte bort att vara med.

lördag 17 mars 2012

Rosa drömmar

Linnea Andrea
Jag är väldigt förtjust i rosa. (Lite otippat eftersom jag alltid varit sparsmakad när det gäller färg.) I huvudsak när det handlar om val av pelargoner. Det är något skönt i det fluffiga, något melankoliskt i det skira och något sobert i den kalla blårosa tonen.
Elins dröm är en av Gunilla Hagelin Nilssons korsningar. Denna värmlänska kvinna var tidigare en mycket aktiv pelargonförädlare och tog fram runt 100 sorter. Man kan se en linje i hennes förädlingsarbetet och det är att det finns många enkla, mycket vackra, zonaler. Just Elins dröm såddes 1997. Trots det säljs den ibland som gammal sort, så låt dig inte luras.
Deacon moonlight har en sån där skön blårosa ton. Denna sorrt har kommit och gått. Vissa pelargoner vill man ha kvar för att de passar in. Prefixet Deacon användes av pastorn och förädlaren Stanley P. Stringer. En engelsman som på sin fritid korsade fram runt 160 sorter varav 27 stycken var Deaconpelargoner.
En morgon här i veckan var himlen rosa, verkligen helt rosa. Solen var på väg upp och det var tyst och kallt. Och jag hoppades att tiden skulle stanna upp en stund.

Glöm inte att vara med på utlottningen som håller på fram till 23 mars. Mer information hittar du i inlägget tidigare.
Ha en bra söndag
Johanna

måndag 12 mars 2012

Min första utlottning

Snart har jag haft 5000 besök på min blogg. Jättekul! Tänk att man kan träffar nya människor på det här sättet. Genom att skriva, att läsa vad andra skriver och dela med sig av bilder. Om några veckor när jag åker på trädgårdsmässan i Stockholm blir det även några träffar med människor jag tidigare "bara" pratat med via datorn.

Och så till min första utlottning. När nu perennsådderna är färdig för min del inser jag att jag fortfarande har frön kvar av den fantastiska Svartsippan Pulsatilla pratensis ssp. nigricans. Tycker fortfarande att det är ett underverk varje gång jag ser den blomma. Jag lottar ut 3 påsar med frön. Men förutom det lottas också Blommor - besvarad kärlek ut. En underbar bok om krukväxter, mormorsblommor och exotiska arter. Det finns alltså 4 vinstchanser!
Så för att delta gäller följande:
1 lott om du skriver en kommentar
2 lotter om du skriver en kommentar och blir följare.
3 lotter om du skriver en kommentar, blir följare och lägger in bilden högst upp i din egen blogg.
Dragning sker fredag den 23 mars

lördag 10 mars 2012

Trädgårdsförkläde

Konsten att gå från idé till handling är inte helt lätt. En idé kommer oftast utifrån ett behov, och det var så mitt trädgårdsförkläde blev till. Jag är en sån person som vill göra massor av saker på samma gång. Ska jag hämta något ur boden, kan jag lika gärna klippa bort överblommade rosor på vägen och rensa lite bland vinbärsbuskarna. För att kunna göra så måste jag ha tillgång till alla hjälpmedel HELA TIDEN.
Fickorna skulle vara stora, men samtidigt behövde jag någonting att förvara pengar i när vi är ute på växtmarknader, så de skulle inte vara för stora. Letade ett tag efter den gamla "magväskan", men jag äger också ett visst mått fåfänga och vill gärna känna mig snygg. Så jakten på rätt tyg tog ett tag, ja tills jag hittade detta 50-tals inspirerade mönster. Man kan säga att jag känner mig som ett smycke i mitt förkläde.
Tyget är vaxduk vilket innebär att det är lätt att torka av. Nu tänker jag inte ta åt mig äran för de fina sömmarna, utan handarbetet är gjort av min väninna Pernilla (som förutom detta sytt kläder till en hel del hollywoodfilmer, det ni).
Jo, jag gjorde fler än en enda. Så vill du känna dig fin, men ändå kunna veta var sekatören, märkpennan och mobilen är så är detta förklädet att ha. Maila mig om intresse finns info@fagrastradgard.com. Förklädet kostar 300:-.
Ha en fortsatt bra helg
Johanna

Ett glädjande besök på loppisen

Är det något jag älskar så är det emaljkastruller. Så lyckan var stor när jag vid förra veckans loppisbesök hittade 2 underbara Kockumskastruller i perfekt skick!!! De var som nya. Och jag var den som tog med mig de hem.
Minns ni tv-serien House of Eliott? Om man gillar tiden runt 1920-30 är det som att hamna i himlen. Scenografen/rekvisitören har lagt ner ett hästjobb på att hitta tidsenliga detaljer till varje scenmiljö. Minns att jag missade hela handlingen när jag såg scener från köket. Hade ju ingen möjlighet att frysa bilden (det var på den tiden de rödhåriga tv-systrarna inte uppfunnits ännu), så istället försökte jag memorera detaljerna bakom skådepselarna (som faktiskt stod i vägen ibland). Vad jag minns bäst var de svartemaljerade kastrullerna. Gud, vad jag önskade att jag hade likadana.
Som sagt är det inte alltid man hittar bruksprodukter i ett sånt skick att man kan använda dem. Är inte mycket för att ställa saker i hyllor som dekoration. Så i de här kastrullerna ska det nu kokas ägg och potatis. Det blir en fröjd att värma tevatten och pastan hamnar i en nästan italiensk omgivning. (Har för mig att de använder mycket emaljerat i Italien.)
Kockums emaljverk låg i Ronneby och höll ut fram till 1970-talet innan konkurrensen mot plasten blev för mycket. Det sista de tillverkade var stekgrytan. Och jakten fortsätter.
Ha en skön lördag
Johanna

måndag 5 mars 2012

Blå ballonger i rabatten

Ibland får naturens under mig att le. I helgen hittade jag denna frökapsel i rabatten. Det är flera små Ballongblomsfrön som börjat gro, fortfarande inne i höljet. De är så söta, så hoppfulla, de små groddarna.
Jag sådde Ballongblomma Nicandra Physalodes, inomhus förra året. Det blev stora fina plantor som jag planterade ute, tror 3 stycken, resten gav jag bort. Tur var nog det. Ballongblomman blir stor, upp emot 1 meter, och ganska vid. Plantorna blommade fint, även om det inte är blommorna är växtens huvudnummer.
Utan det är de här frökapslarna. De liknar Physalis men är oätliga. Stammen har samma grönblå nyans som kapslarna och det är en riktigt dekorativ och lättskött växt i rabatten eller i en stor kruka. Grenar med "ballonger" passar perfekt att torka.
Men hjälp vad de frör av sig. Ser ni alla små groddar som redan kommit upp trots minusgrader. Slutsatsen är att man inte behöver slösa någon plats inomhus åt att förgro Ballongblomman. Så istället direkt på växtplatsen. Och dela sen generöst med dig plantor till vänner och bekanta.
Om någon önskar frön av Ballongblomman hör då av dig så skickar jag en påse.
Ha en fortsatt bra vecka
Johanna

lördag 3 mars 2012

En bok man vill ha

Hamnade på bokrean igår och hittade boken jag sökt efter. Boken jag önskat men inte visste fanns. När det är såtider irriterar jag mig så på att jag behöver leta efter när vad ska sås. Uppgifterna ändras ju också ibland beroende på källa. Jag vill ha en lättöverskådlig sammanfattning. Och när det gäller sommarblommor har jag hittat den perfekta litteraturen.
Inspirationsbilderna hoppar jag över. Har inte tid med det just nu. Istället går jag rakt på det väsentliga: 90 sidors genomgång av (alla) sommarblommor. Information om blomningstid, höjd m.m. Men framförallt såråd i form av vilken månad det är dags att sätta igång. Visst dyker det fortfarande upp frågor som; Anses Sommarljus verkligen vara 1-årig i hela Sverige? (Tycker mina plantor från förra året ser ut att leva. Jag bor i zon 3-4.) Eller; Kan man inte så Solros inomhus för tidigare blommning? Bagateller egentligen.
Men det är inte slut där... Längst bak har författarna lagt till en 11 sidors lathund. Jag älskar lathundar! Boken är skriven av eminenta Lena Månsson och Bertil K Johansson och kom ut redan 1996. Nu är det min bibel.

torsdag 1 mars 2012

Fritillaria och hjälp sökes

Jag kommer aldrig att få nog av släktet Fritillaria. Något så vackert, så skirt, så sobert. Är en samlare i själen, så när jag får syn på en ny Fritillaria så ska den med hem. Denna grålila underbara klocka med gul pussmun är Grå klocklilja Fritillaria uva-vulpis. Fyndade en stor påse lökar förrförra året på typ Netto eller liknande, och vad fint det blev våren efter.
Nu ska man ju inte göra det för lätt för sig heller; jag måste ju prova att så frön. Så för 1 1/2 år sedan sådde jag både Mörk klocklilja Fritillaria Persica och Tjockbladig klocklilja Fritillaria Crassifolia. Nu hände det inte så mycket i krukorna den våren, och inte heller under sommaren. Men nu har de grott!
Det behövdes alltså två vintrar för att få igång de. Nu kommer jag till mitt problem. På bilderna ser man hur fröna tagit sig upp på jordytan och groddarna ligger helt bara. Det ser ju inte bra ut. Vad gör jag nu? Ska jag peta ner de i jorden eller ska jag låta naturen ha sin gång?