söndag 27 maj 2012

Rabarber i kruka


Vackert experiment. Tiden räcker inte till, så jag måste hitta snabba lösningar. Om den stackars rabarberplantan tycker om denna behandling återstår att se.

söndag 20 maj 2012

En vanlig människas bekännelser


Visst är det konstigt att man kan glömma vad man planterat? Jag har antagligen tagit ett beslut om att det ena eller andra ska inhandlas och sättas på en plats där det ekat tomt. Jag har hållit i lökarna, grävt och satt ner dem innan jag täckt och vattnat. Alla dessa moment borde kunna fram mana en bild av slutresultatet. Men nej. Jag har gått och kikat på de randiga bladen som kommit upp. Vem har planterat de? Inte jag... väl?


Men strunt samma. Här är resultatet. Herregud vilka fina tuplaner. Så solgula som man bara kan längta efter en gråmulen dag. Blev också väldigt fina tillsammans Aklejrutans gröna blad.


Är jag kanske alltid så här omedvetet medvetet? Tycker jämnt att jag är för spontan och önskar att jag skissade fram en fin och planerad trädgård, med struktur och tydliga färgkombinationer.
Men mej, så är jag inte. Man kan väl säga att jag har en inre Potagérträdgårdsanläggare à la Anette i Boäng, ett slumrande mod att kombinerar  färger som den härliga Anna vattenkanna och konstant hopp om massor av tid (och en del hjälpande händer) vilket skulle resultera i en fantastisk odlingsmiljö som hos Claus Dalby.


Men så är det ju inte. Däremot är det tack vare er alla som delar med er av era privata världar till oss andra, som ger oss en ordnad färgklick i en-på-väg-att-bli vacker odlingsmiljö. Tack!

torsdag 17 maj 2012

En klöver att vänta på


Nu har Rosettklövern (Oxalis) vaknat efter vintern. Jag är barnsligt förtjust i dem. De må blomma i vitt, rosa eller gult. Bladen får gärna vara två eller trefärgade, ha mycket färg som den djuplila varianten. Älskar de alla. Tror att det handlar om att det är en mycket lättplacerad växt. Antingen har man den som krukväxt året om, och verkar då kunna blomma när som helst, jul som midsommar.


Eller så användar man den som en krukad sommarblomma utomhus. Passar utmärkt i större lerkruka eller i gjutjärnsurna. Det blir något nobelt över dem då. När hösten kommer slutar man vattna och ställer krukan på ett frostfritt ställe. Då tar Rosettklövern en välbehövlig vintervila. När våren kommer planterar man om rizhomerna/lökarna i ny jord och börjar vattna. Ge plantan växtnäring 1 gång i veckan när bladen kommit upp. Och så börjar blomningen om...


En varning ska kanske utlysas; vad jag har läst mig till kan Oxalis bli ett otäckt ogräs om man planterar den på friland. Så låt bli om din tid är knapp.


På dagens schema står tillverkning av blomskyltar. Har lärt mig att det är blommande plantor som säljer, även om man har stora friska ickeblommande bredvid. Så löste jag detta genom att fotografera mina växter (under lååång tid) och nu kan jag visa upp växterna från den finaste sida. Jo, det är återigen dags för marknad i dagarna tre. Ska bli jättekul om bara vädret är med oss.

måndag 14 maj 2012

Ny vecka


Helgens arbete är över och en viss tillfredställelse sprider sig. Att få visa upp och sprida växter jag gillar, möta nya och nygamla trädgårdsentusiaster är jättekul. Blev med en Herrgårdsbegonia. Har inte en aning om hur man sköter den, men det låter fint, så varför inte prova. Köpte också en hel massa lökar av Arabisk stjärnlök Melomphis arabica någon slumpade bort. Längtar efter att se vad det blir.

Under tidigare loppisbesök köpte jag dessa vackra gamla kort. Det finns något förbjudet med att läsa andras brev, men ack så spännande. Det är en Hanna som fått namnsdagsgratulationer. Vad jag kan se på ena kortet sändes hälsningen 31/3 -05. Hoppas att hon hade ett bra liv, denna Hanna. Hälsar en Johanna.

fredag 11 maj 2012

Nu är det dags att för växtmarknad


Lördag morgon; upp tidigt, en snabb frukost och ut i växthuset för att se om allt är klart. Det är dags för vår första blommarknad i år. Vi har under ett par års tid besökt Smålands bästa helghäng Affes café och antikaffären Tre århundraden i Berga. Förutom att spendera vår ledig tid därtar vi med jämna mellanrum med våra blommor och skapar en växtmarknadsplats. Och det är just en sån dag idag.


Vi har precis fått hem favoritsommarblommorna Sibirisk vallmo och Påfågelsblomster. Båda helt oemotståndliga. Bland våra  perenner är det Tovsippan som är blomningsklar. Tycker den är vacker både i knopp och blomma. Vi packar också med oss Trädgårdslupin, Skuggnäva, Rosa, vit och blåblommande Riddarsporre, Trägårdjättevallmo och bästa kryddväxten: Citronverbena... Och mycket, mycket mer. Ha en bra lördag!

onsdag 9 maj 2012

Aurikel paurikel


Jaha, då ska en Aurikelteater bli verklighet. De 3 första plantorna är köpta. Alla är namnlösa hybrider (= ingen katastrof om döden skulle drabba dem), men de har så vackra blommor. Suck... Precis vad jag letat efter.


Idén att ställa upp växter till beskådande är något som tilltalar mig. Även samlandet ger ett litet extra sug. Att hålla ögonen öppna, huvudet på skaft. Kanske hitta det man söker efter, eller ännu hellre något nytt oväntat.


Aurikelteatern kommer från början från Frankrike och Belgien, där det var fint att ställa sina rariteter i ett skåp/hylla, ofta i vackert utförande. Naturligtvis var det människor med pengar som hade råd med denna njutningsfulla syssla. Och nu ska även Fagerhult bjudas på denna flärd.

måndag 7 maj 2012

En bil lastad med växter

Det blev resultatet efter besök på årets första växtmarknad. Man är fylld av förväntan och spänningen stiger när klockan börjar närma sig öppningsdags. Hungriga händer hårdnar runt krukor fyllda med rariteter. Signalen går och sedlar byter ägare. De här blev mina:

 Blekgul Nunneört Corydalis ochroleuca
Saxifraga Arendsii "Peter Pan"

 Hornviol "Molly Sanderson"
 Blekgul sockblomma Epimedium versicolor
 Rhododendron Pentaphyllum
Ja, jag gick bärsärkargång bland pensionärer och hundägare (?). Det jag tänkt handla blev bara en tanke. Istället lät jag inspirationen flöda. Vackert, "en-till-samlingen", "oj-vad-spännande", för-svårt för-mig...jag provar!". Nu ska jag hitta rätt plats, läsa in mig på en del fakta och... bara njuta.
Pleione Tolima

tisdag 1 maj 2012

... Gå!


Då är den fyllda Blodörten igång och blommar. Man kan verkligen kalla det för juveler mot den mörka jorden. Men det gäller att uppskatta den varje dag eftersom blommningen går förbi fort. Ja ja, det kommer ju annat.


 Den greniga Julrosen Helleborus foetidus 'Wester Flisk' har blommat länge redan. Jag är så förtjust i den röda kanten på blommorna. Den kallas också stinkjulros, kanske inte något smikrande namn direkt.


 Hoppsan, bakom juveler och stinkväxter ser jag plötsligt att Jättetreblad Trillium albidum blommar! Åh, den är så fin. Ingen lund har jag att erbjuda men den verkar trivas bra ändå. Suget efter fler Trillium är fortfarande stort. 


Till helgen blir det växtmarknad i Skåne. Funderar då och då på vad jag ska titta efter. Vet att det blir massor av spontanhandlanden annars. Har än så länge kommit fram till att jag ska titta efter Presidentsippa Jeffersonia dubia, Koreansk vaxklocka Kirengeshoma koreana och olika Trädgårdsaurikler. Sen skulle jag gärna vilja ha några vackra Dagliljor om Anette på Boäng är där. Resten får bli vad det blir. Lite spännande ska det också vara.