tisdag 26 juni 2012

Vita riddare på gröna skaft


Det är så mycket som händer nu. Och det är ju så att efter regn kommer sol, och med den exploderar naturen. Så det gäller att hänga med. Just nu, i det gråa regntunga, är det de vita blommorna som skimrar mest. Vill lyfta fram min frösådda Gräslilja Sisyrinchium angustifolium 'Album' . Liten och ganska oansenlig. Det är en perenn, men eftersom det är så lätt att rensa bort de gräststråliknande första bladen, har jag den som krukväxt utomhus.


Mina Löjnantshjärtan blommar för fullt nu. Är det inte lite sent? Spelar i och för sig ingen roll. De är uppskattade hos mig oavsett när de kommer.


En nyhet hos mig är Stjärnflockan "Shaggy" Astrantia major. Hade helt glömt bort att jag satte en planta i höstas. Blommorna är vita och går mot en riktigt klargrön färg och är STORA. Jag är mycket för stort och mycket när det gäller växter, inte annars, i det "vanliga" livet. Så fler "Shaggy" kommer det att bli.

Ha en bra dag
Johanna

söndag 24 juni 2012

Till royalisternas ära


Nej, jag är inte royalist, men däremot skyltar jag gärna med min kärlek till blommor som fått äran att namnas efter högheter. Den rosa orientaliska vallmon "Victoria Louise" är en skönhet som är svår att motstå. Döpt efter Prinsessan Victoria Louise av Preussen som föddes 1892. Hon gifte sig framöver med Ernest Augustus som var arvinge till titeln Hertigen av Cumberland.


 Deras bröllop var det sista stora sociala evenemanget innan första världskriget och besöktes bl.a. av Tsar Nikolaj II. Paret fick 5 barn och Victoria Louise fick en massa fina titlar innan hon dog 1980.


 På tal om bröllop så är nästa blomma uppkallad efter en sådan; Papaver orientale "Royal wedding". Vet inte vilket, men herregud så vackert det är med de vita blommorna, fladriga kronblad med svarta bläckfläckar.


Tycker att vallmon är lättodlad, trivs i full sol till halvskugga och blir ca 1 meter hög. Tycker inte dessa två har problem med att stå på stadiga stjälkar. Men för blåsig plats bör nog undvikas.

 
Om man inte fått nog av Buskpionens enorma blommor är den orientaliska vallmon en naturlig fortsättning. Den ger åtminstone lite lindring.

onsdag 20 juni 2012

Spännande sådd


Förra året sådde jag frön av Fjällnejlika Lychnis alpina L. Hade inte en aning om varför jag prickade för de i STA:s beställningslista, ännu mindre vad det skulle bli i slutänden. Fröna grodde snällt med utomhusmetoden jag använder till perennfrön. Efter en kall vinter så blev det så här vackra blommor.


Vanlig fjällväxt som blir 15-20 cm hög. Men det mest intressanta är att det är en av få växter som gillar att växa i kopparhaltig jord, vilket är giftigt för de flesta växter. Därför anses det att där det växer välmående Fjällnejlikor finns det kopparfyndigheter att utvinna. Är det någon som vill pröva lyckan?

Glad midsommar önskar jag er alla
Johanna

måndag 18 juni 2012

Vackra saker kan man aldrig ha för mycket av


Jag köper gärna saker med historia, skönhet och funktion. Men jag säljer även en del av dem. Titta in i butiken Fagras trädgård, kanske finns det något för dig.

lördag 16 juni 2012

Trollsmultron


Ni vet de där tysta längst bak i klassen, som inte syns och hörs, men när det gäller så är de bäst. Känner att jag måste slå ett slag för dem. Alltså växterna som kanske inte är slående vackra, men som fyller sin plats i rabatten. En av de är Fingerörten Potentilla "Snow queen". (Ja, jag köpte fröerna som det en gång, men är lite tveksam till om det finns något som heter så. Tar gärna emot åsikter om det.)


Blommorna liknar smultronens och troligtvis är det denna Fingerört  som också kallas Trollsmultron. Däremot är denna inte ätbar. Blommar juni till augusti på höga stjälkar. Frisk, vinterhärdig i zon 3-4 (där jag odlar) och lättskött.


Fingerörten är en stark kandidat till den vita rabatten. Jag tror att mina plantor är inne på år 3 nu, och jag kan inte annat säga än att jag är nöjd. Den är också helt ointressant för både sniglar och rådjur. Nu ska jag fortsätta fira lördag.
Ha en bra helg
Johanna

onsdag 13 juni 2012

Snart sommarlov

Nora Barlow

De är många även i år, Aklejorna. En försmak av sommar, lata dagar i värmen och svala drinkar. De dubbla sorterna palnterades in förra året och jag tycker de är så fina.

Black Barlow 

Det händer så mycket hela tiden. Ändå bor jag i en köldhåla vilket innebär att mina blommor ligger runt en vecka fjorton dagar efter resten av byns. För min del spelar det ingen roll. Jag njuter först av pionblomningen hos andra och väntar sen lugnt in att mina sprängfyllda knoppar ska slå ut. Förlängd blomningsperiod kallas det för.


Bland mina vilda Aklejor är denna återkommande planta min favorit. Är svag för gammelrosa, och den här är också knubbiga med korta sporrar. En riktig "mormorsväxt" enligt mig.

Vita blommor fungerar som bäst om de kontrasterar mot något tycker jag. Den dubbla Aklejan planterasdes tillsammans med Styvklematis och visst blev de mörkröda bladen vackra tillsammans med den vita blomman.
Nu är det knappt en vecka kvar innan jag har all tid i världen att göra... ja, det får vi se.



lördag 9 juni 2012

Femina 1958


Jag köpte ett par gamla tidningar på en loppis. Gick inte att motstå 50-tals nostalgiska heminredningar och moderepotage. Redan på framsidan är jag såld på tabletterna de använt vid dukningen. Har broderad varianter i butiken.


Modet 1958 kunde ha presenterats på ett bättre sätt kanske. Känner att det är väldigt tantigt snitt på kjolarna. T.o.m. de 20-åriga smala modellerna har svårt att hantera både de bylsiga kjolarna och upphällningen av bålen på ett naturligt sätt. Det är som om ränderna på kjolen äter upp allt i sin närhet.


Nu blev det lite roligare. Men när de går ut med att sy den själv, förstår man att tidningen vänder sig till händiga husmödrar. För det ser ju inte ut som det lättaste syprojektet.


I tidningen har det funnits Avdragsmotiv(?) som naturligtvis inte finns kvar. Men jag förstår inte riktigt vad det är. Någon som vet? Här är i alla fall de underbara motiven man fick.



Femina tipsar om att motiven kan sättas upp på lampskärmar, kylskåp, skåpsluckor, kakelugnar, spegelramar, hyllkanter... och sen känner man att det blev nog lite för mycket av det goda.


Feminas blomstertjänst är avdelningen där man kan köpa växter. Denna gång är det Tydaean, vilket jag förstår är en variant av Narrhuva. De beskriver att den har "mjuka, silkeshåriga stängler och blad, stora, snett klocklikablommor, vackert tecknade med punkter och streck." 3 kr plantan exklusive fraktkostnad och emballage.

Ha en bra söndag
Johanna

fredag 8 juni 2012

En bukett ogräs


Jag blir galen på Bergklinten (grrrrr...). Det dyker upp bladrosetter lite överallt. River och sliter ilsket upp det oönskade. Samma gäller den obehagliga Smörblomman. Men ibland måste man välja sina krig, man får gilla läget och göra det bästa av saken.


Det blev en bukett, och en pampig sådan. Ogräset blandades med Humleblomster och några enkla tulpaner som förirrat sig till det oordnade området på tomten. Och som en vän sa; "Det känns som midsommar hos dig." Ja men det gillar jag!


Annars är det fortsatt trist väder. Lite varmare, vilket välkomnas. Helgen är här och planerar för fullt vad som måste prioriteras. Chiliplantorna står fortfarande i för små burkar, Lavendelmalvan ska över i egna större krukor och Dahliaplantorna ska planteras ut på friland. Jo, nu tar jag risken. Kommer det en frostnatt så får det vara så.


Har ju ett betonggjutarprojekt som fortfarande inte blivit av. Är det nu i helgen det ska ske? Kommer i så fall bilder.


Ja, nu har ni vilat ögonen på ogräset och visst kan ni väl hålla med om det är en vacker bukett. Ska kanske ut och leta efter fler blommande Bergklintstjälkar. Det blir möjligen ett framtida samarbete mellan ogräset och mig? Vem vet.
Ha en skön helg.

onsdag 6 juni 2012

Tulpanyran fortsätter


Jaha, då har jag fyllda fransiga tulpaner i trädgården också. Färgen är en mycket vacker aprikosorange och får mig att tänka på isig sorbét. (Måste se till att resten av mitt liv avspeglar min trädgård och att det är lika överraskande och vackert. Kan man ha det så?)

lördag 2 juni 2012

När man vågar är mycket vunnet


Har tidigare berättat om att jag på vinst och förlust köpte ett blandat paket med tulpaner, tror det allt som allt var 70-tal i leveransen. Det enda jag egentligen visste var att det skulle vara en blandning av tulpaner med röda, oranga, gula och svarta blommor. Jag skulle med andra ord slippa stå och välja, jämföra nyanser, höjd och blomningstid. Är inte så intresserad av struktur, men för feg för att erkänna det. (Brukar låtsats lite halvhjärtat att jag haft en tanke bakom lyckade resultat.)


Och nu kommer belöningarna i ett. Först ut var ju den brokbladiga gula tulpanen, och nu denna! Så otroligt vacker varmröd färg som det gröna flyter in i.


Och det kommer mera.... Ha en bra helg!

fredag 1 juni 2012

Och de är många...


Akleja "Little latern"

Växter som slösar med fröplantor, blommor och har uppfinningsrika former är välkomna hemma hos mig. Akleja är en sådan. I trädgården till vårt gamla hus fanns det massor från början. Rosa, blå och vita. Nu har jag fortsatt sätta min prägel och tillfört flera sorter.


Några små sorter som Aquilegia canadensis "Little latern", 25 cm hög med små mörkröda blommor. Och min absoluta favorit, den 20 cm höga Dockaklejan Aquilegia ecalcarata, som är så söt. Alla "Barlow"-sorterna (dubbla svarta, vita och blå blommor) planterades förra året. Snart är det dags att njuta av blomningen.


Eftersom Aklejan är så prosmiskuös hoppas jag framöver hitta annorlunda skönheter som korsats fram.