lördag 28 juli 2012

Och det blev många buketter


Den otroligt vackra rödsvarta Vallmon har blommat klart. Det var ett hav som mötte mig under flera veckors tid framför köksdörren. Fladdrande skira kronblad på höga stjälkar har nu blivit stela trumpinnar. Skitsnyggt det med.


Men så såg jag plötsligt små knoppar i bladvecken längre ner på plantorna. En omgång blommor till! Men enligt all logik slutar väl plantor blomma när de satt frö? Nu var jag tvungen att skrida till handling, och det snarast. Jag är inget fan av torkade växter, men man kan ju alltid ändra sig... kanske. Det blev många buketter som nu hänger på tork i växthuset. Tar med mig några buketter till helgens växtförsäljning. Blir ju något annorlunda. 


Till hösten har jag massor av vallmofrön som jag ska sprida ut på fler ställen i trädgården. Och för er som följer min blogg kommer det också att bli utlottning av fröpåsar längre fram.

Ha en bra helg
Johanna

tisdag 17 juli 2012

Sommarmöten i Småland


Stjärnflocka "Ruby wedding och Näva "Bill Wallis"


Mauretansk rödmalva och Blå Anisisop


Styvklematis och okänd tulpan (försommarmöte)

Purpurklätt och Vit stor Blåklocka

Riddarsporre och Temynta

lördag 14 juli 2012

Sommarhimlar


Nu är det nävornas tid. De blommar och växer sig breda och höga. Ängsnävan slog rekord i år och var högt över mina 156 cm innan regnet slog ner den i backen. Flocknävan har brett ut sig oroväckande mycket och hotade ett tag alla rabattens mindre invånare innan jag ryckte ut (och ryckte upp avläggare).


För mig har Nävor varit en bra nybörjarblomma. De är lätta att ta frön från, att så, att sköta och att få blomningen att vara. Nu har jag kommit längre i mitt kunnande, men Nävorna hänger med. De har blivit mindre i storlek eller mer delikata. Jag har ögonen öppna efter fler sorter, och ett besök på plantskolan i grannlandet, som jag har hört har flest sorter, står högt på besökslistan.


Jag ska presentera skönheten på bilderna. Det är den fyllda Nävan "Summer skies". Som juveler, det är väl så man kan beskriva blommorna. Och ett namn som får en djupare betydelse denna regniga sommar.


Men nu går vi ner på knä och tittar på den mest fantasiska lilla blomma man kan tänka sig. Silkesnävan Geranium Cinereum "Ballerina" köptes för flera år sen genom Odla.se. Jag hade egentligen inte kommit dit hän där jag uppskattade den lilla skönheten, så man kanske kan säga att det var ett felköp när jag insåg att plantan endast skulle bli 20 cm hög. Men oavsett det hänger hon med; Ballerinan. Och nu är hon ett av huvudnumren.


Så se och njut av detaljerna, för hon är unik.

onsdag 11 juli 2012

Mer nattklubbsrött


Jag gillar filmen "Cabarét". Man kan väl säga att jag var besatt av den en period i övre tonåren. Berättelsen, musiken och Liza Minelli. När jag nu tittar mig omkring i trädgården så är det nattklubbsrött som dominerar. Härligt, mustiga blodröda blommor. Tidigare visade jag mina vallmon som helt tagit över en rabatt. Här är det en pion, tror den heter "Kansas", kan ha fel. (Men något med amerikansk stat var det.)


På landet är det inte mycket lyx och flärd så det gäller att skapa dröm och skönhet så mycket man kan. Pionen har lägligt blivit planterad tillsammans med Brunnävan "Samobor". De har båda klarat sig bra i regnet., och i år är det en viktig egenskap.


Tror att soundtracket till filmen "Cabarét" får bli dagens musik. "Willkomen, Bienvenue, Welcome...."

Ha en bra dag
Johanna

tisdag 10 juli 2012

O- eller nyttodjur


Ni har väl alla hört om regnmassorna i Småland? Jo, jag bort mitt i området. Min lilla by fylldes i söndags med brandmän från när och fjärran, försäkringsbolagets regleringsman var på plats och ljudet av vattenpumpar bröt den vanliga stillheten. I spåren av de vattensjuka markerna invaderades min trädgård (och hela byn) av mördarsniglar. Jag hatar de! Men för att inte helt deppa ihop måste jag ställa mig frågan; Är det bara negativt med dem?

Ja
De äter upp massor av växter.
De är inovasiva (och därmed vidriga).

Nej
De äter upp sina döda artfränder.
De knaprar inte bara i sig färska, friska växter, utan äter upp trädgårdsavfall.



Mitt gamla hus med jordgolv i källaren och stabil stengrund har klarat sig bra i översvämningarna. Tankarna går till alla som inte haft samma tur. Under måndagen började containrar synas i garageinfarter. Det är många som har fått mycket förstört. Visst hade jag ofrivilligt fått två dammar i trädgården, men ingen skada skedd. Och till hunden Ellas glädje. Och nu har det börjat regna igen...

söndag 8 juli 2012

Och det regnar...


Väntar på att det ska bli upphåll i regnandet, som för övrigt har varit ihållande sen igår kväll. Medans ska putsa på mitt senaste loppisfynd: En stor, runt 40 cm hög, stallykta som jag köpte för 50 kr. Fick den med spindelnät och allt.

Ha en bra söndag
Johanna

lördag 7 juli 2012

En vallmo to die for


Det svämmar över, väller och forsar i rabatten. Den självsådda svartröda vallmon har mått bra av den kalla våren/försommaren och har inget emot att dela plats med myntornas inovasiva karaktär. Perfekt!


Från början såddes fröna som dubbla svarta, köpta från en amatörodlare. Det finns alltid en stor risk (eller chans) att det inte blir som man tänkte det när man sår öppet pollinerade frön. Men jag ÄLSKAR Vallmon, så vad det än skulle bli så visste jag att jag hade en plats i mitt hjärt för ännu en. Så titta och njut.



Om någon skulle vara intresserad så har jag plantor jag kan skicka, och som ännu inte blommat. Varje planta har fler än två knoppar. Och, som sagt, de fröar av sig så att du nästa år har början till en blodröd sommaräng. Men skynda! 25:-/st. + porto.

tisdag 3 juli 2012

Motgång och framgång

 Tara Caws

I år har trädgården invaderats av sniglar, och med det har hela min planering och tanke med hur det skulle se ut omkullkastats. Har tomma luckor i rabatter där jag skulle satt plantor jag dragit upp från frö, men det är helt omöjligt för de att klara sig. Antingen blir det i kruka eller så låter jag plantorna bara dö. Ja ni hör, lusten tryter.

Salvia officinalis

Vad gör man då? Jo, man utnyttjar situationen och börjar se över vilka växter som sniglarna inte gillar. För visst blommar det och gror i min trädgård, och det är väl det som är det viktigaste. Först och främst måste jag lyfta fram mina Pelargoner, som blivit styvmoderligt behandlade denna vår. Oavsett det blommar de för fullt. Plantor som inte klippts ner förrän runt midsommar, slösar redan med nya gröna skott.
I kryddlandet står både Kryddsalvian och alla myntorna säkert. Och jag som börjat ta bort de flesta myntorna (hade ju ganska många sorter för några år sedan, se tidigare inlägg), börjar nu fundera på smarta Myntarabatter. Med smarta menas rymningssäkra.


En av mina vårsådder är 100% säker från att bli snigelmat. Det är Pimpinell Sanguisorba minor. Sniglarna skyr de och jag har utan problem haft småplantor på marken där de stått i krukor och växt till sig. Pimpinell är en flerårig växt som i första hand används till matlagning. Bladen skördas under hela säsongen och passar i soppor, sallader och grytor, och ska kunna smaksätta både te och drinken. Den blir ca 60 cm hög och blommar i juni-juli. Blommorna är diskret brunrosa.
Så hur min trädgård kommer att se ut framöver ska bli intressant att se. Men den kommer fortsätta att leva med eller utan sniglar.
/Johanna