lördag 29 september 2012

En nygammal favorit


Oj, vad man glömmer. Blev glatt förvånad, även i år, över hur vacker den Indiska fingerörten "Roxana" är. Potentilla Nepalensis förökas genom frösådd, och då har jag allatid använt kylmetoden. Det innebär fröna sås inne och får stå där 1-2 dygn, sedan ut i snö och kyla. Brukar ha min stora såtid runt jul/nyår. Nu har de blivit fler, "Roxanorna", och verkar, om de själv får välja, trivas bäst på de torraste platserna. De finaste har kilat in sig mellan stenarna i gången.



"Roxana" har ju en ganska blek, men speciell färg som går från rosa-aprikos-gul. Om du nu har blivit sugen på en egen Indisk fingerört, kan jag berätta att det finns fler färger.

 
Den hetaste enligt mig är "Monarch´s velvet" som du ser på bilden här. Den har en underbar mörkröd färg och man skulle vilja bada i ett helt hav av dem. Vilket jag kommer att kunna göra nästa år om plantorna jag sått i år överlever vintern.
 
Ha en bra helg
Johanna

fredag 21 september 2012

Saker jag missat


Jag sådde dubbel vit Aster för kanske 4 år sen och njöt i fulla drag när den blommade. Det var de vitaste blommorna man kunde tänka sig. Bladverket var riktigt mörkgrönt och blev ett bra komplement. Det var den gången och aldrig mer. Varför det?

Mina 12 bebisar håller på att bli stora


Jag lovade tidigare att jag skulle följa upp pelargonsådden från tidigt i somras. Och här är de; Nyinflyttade, omplanterade och uppradade. 12 stycken blev det. (Tror jag satte 12 frön. Det är som sagt inte svårt att dra upp egna Pelargoner.) De som såddes från zonalpelargoner, har alla utom en de vanliga rundade, lätt flikiga bladen, som är karaktäristiskt för dem.


Stjärnpelargonerna är de med flikiga blad. På flera av plantorna är bladen nästan svarta. Snyggt! Någon är Änglapelargon. Alla uppvisar en enorm växtkraft och stretar uppåt och utåt. Så nu är det bara att vänta. För det är ju blommorna som kommer att visa om det är någonting att spara eller inte. Tyvärr är jag inte så bra på att vänta.


Lika otålig som ett barn surnar jag till över att inga knoppar ÄNNU är synliga. Ååååh... Så vad får man göra? Jo, jag har köpt vildpelargonfrön som ska sås under tiden. Då har jag något nytt att titta på.

Ha en fantastisk helg
Johanna

söndag 16 september 2012

En hyllning


Jag älskar bibiliotek! Att vara omgiven av tankar, bilder och kunskap gör mig snurrig av lycka. Jag vet inte hur jag ska hinna ta in allt under min livstid. Och varsågod, det är gratis.
Det fanns ju en tid för inte så länge sedan då det diskuterades att man skulle belägga boklån med en avgift. Diskussionerna gick höga. Men vad händer när bara de som har råd har tillgång till böcker? Tack och lov la man ner förslaget. Under mitt senaste besök till det fantastiska  bibilioteket i Växjö kom jag hem med Karin Berglunds senaste bok. Samtal i trädgården.  Så nu njuter jag i en månad av sköna iakttagelser, lärdomar och livsglädje.

Ha en bra dag
Johanna

fredag 14 september 2012

Ett byte


Gjorde ett fantastiskt byte på en växtmarknad i somras. En kvinna vid bordet bredvid mitt frågade vid slutet av dagen om jag kunde förbaram mig och ta den sista plantan trädgårdsföreningen hon representerade, hade kvar. Det var en Havtornsbuske. Mätt som jag var just då på växter, stod jag och tvekade. Visste att jag inte hade någon rabatt över för en buske, så gräva nytt var nödvändigt. Pust och suck! Okej då, jag tog emot den och ville betala. Men nej, inget skulle det kosta. Nu hade jag sett henne sukta efter vildpelargonfrön jag hade med mig, så jag bad henne ta så många hon ville. Hon blev jätteglad och berättade att plantan jag fick var en hane och honan skulle hon komma med helgen efter. Här ovan är hon. full av bär. Nu måste jag bara ta reda på hur man tar hand om dem och när. Är det någon som vet?


Och som vanligt blommar mina Luktärter sent sent. Vet inte vad jag gör för fel. Det här är en kritvit sort med den ljuvligaste av alla dofter och den fyller växthuset med väldoft när vinden ligger rätt. Och ja, jag kommer att så nya nästa år igen.

Ha en skön helg
Johanna

söndag 9 september 2012

Och vinnarna är...

... Bettina Bäck, Skaparglädje och Tiger/Elisabet får allihopa ett paket på posten. (Skicka mig bara era adresser.) Intresset för ulottning var svalt, jag kanske var för tidig efter sommarens lata dagar. I vilket fall tacker jag er som var med och hoppas att ni blir nöjda.

Ha en bra dag
Johanna

fredag 7 september 2012

Salvia Dolichanta - vem är du?


Hade en vurm efter Salviasorter en kort period. Det var efter en artikel i någon trädgårdstidning. Aromatiska, och ibland mångfärgade blad, tillsammans med lustiga plutmunsblommor. De kunde gå från ljusgul till häftigaste svart. Just detta år koncentrerade jag mig på att hitta ovanliga Salviasorter. På frölistan hos STA hittade jag denna Salvia Dolichanta.


Upprätt växtsätt, lena, ganska stora blad, kraftig rot... och så dessa underbara lavendelblå blommor. Tyvärr har bladen ingen doft och, kan jag tänka mig, är helt värdelösa till att använda vid matlagning. Men det är svårt att hitta information om den. Någon som vet?


Annars börjar det "höstas" till hos mig. Veden är inplockad i vedboden, sommarblommorna sjunger på sin sista vers, och snart ska alla perenner ner i sandlådor, där de ska förvaras över vintern.


Ni har väl sett att jag har en utlottning som går ut imorgon. Skynda, skunda om ni vill vara med! Ha ananrs en bra lördag!
Johanna

söndag 2 september 2012

UtlottningsdaX



Då vill jag inleda hösten med en utlottning. På något vis längtar jag efter spänning och förväntan. Deltog själv i några bloggutlottningar förra året; ibland med turen på min sida, ibland inte. Hoppas nu att jag kan locka er att delta. Det jag lottar ut är 3 påsar frön av den rödsvarta 1-åriga Vallmon jag berättat om i flera inlägg. Den passar att höstså.


Även 2 Mårbackasticklingar lottas ut. Båda är rotade och det kan nog vara blommor på gång eller så är de blommande. Det blir alltså 5 vinstchanser. Vill man önska det ena eller andra går det också bra.


Så för att delta gäller följande:
1 lott om du skriver en kommentar och blir/är följare
2 lotter om du skriver en kommentar, blir följare och lägger in bilden ovan högst upp i din egen blogg, med en länk till mig.
3 lotter om du, förutom de 2 tidigare punkterna, även gillar Butiken Fagras trädgård på Facebook
 
Dragning sker söndag 9 september.

Lycka till
Johanna

lördag 1 september 2012

I mitt höstliga hem


Jo, det känns höst. I måndags vaknade jag till frost!!! Mumlade "nej, nej", och plirrade intensivt för att se om det kanske inte var väldigt mycket dagg som såg så vitt ut på gräsmattan. Så nu börjar trädgården förändras. ljusgrönt är mörkgrönt, mörgrönt blir brunt.

 
Ännu blommar det för fullt. Måste ha varit en baktanke, eftersom det är mer intensivt än någon gång tidigare under säsongen. Temyntor, Flox, Höstanemoner, Rubeckia, Drakmynta, Stockrosor, Purpurklätt, Rosor, Tobaksblomma... Stort och smått, enkelt och flott.


I helgen blir det dags för utlottning här på bloggen.

Ha en bra dag så hörs vi snart
Johanna