fredag 29 april 2011

Äntligen helg

Som jag har väntat. Behöver just nu all tid jag kan få för att hinna med. Tack och lov har det blivit lite svalare i veckan (nej, jag tycker inte illa om värmen och älskar sommar). Det har fått grönskan att hejda sig lite. Så nu ska jag komma ifatt... lite grann i alla fall.

Natalie

Först ska pelargonerna få ny jord. De är bleka av solen och näringsbrist. Hur många? 100 stycken kanske.


Jag har en mycket vacker Flox som fanns vid vårt gamla hus när vi kom hit. Vet inte hur länge den funnits här. Det är en mörkrosa sort och en vit sort med rosa/lila mitt. De blommar som tokar varje höst. Men nu MÅSTE jag gräva upp de och, dela på och så ska de flyttas till en annan rabatt. Det har behövts länge men ... det kommer annat emellan.

Omskolningarna fortsätter, brännässlorna växer, i värmens väg kommer också uttorkning. En helt vanlig helg för en lite för ambitiös trädgårdsägare.

måndag 25 april 2011

Vi möttes i april

I den strålande solen fortsätter vildtulpanerna att slå ut. Här är det en flock av Tulipa Urumensis som fått sällskap av "Tidig backsippa" Pulsatilla Halleri ssp. Slavica. Den senare är jag mäkta stolt över eftersom jag sått den själv och den klarade förra årets heta sommar, vinterns tunga snö och frostknäpparna som hör våren till.

Har jag berättat att jag blivit Pulsatilla tokig? Jo, det såddes 11 sorter i vintras. Fast här är anledningen till galenskapen.

torsdag 21 april 2011

Vild tulpanfest

Tulipa Turkestanica

Som giraffhalsar böjer sig den botaniska tulpanen Turkestanica över bladverket. I år gör vildtulpanerna debut i min trädgård. Jag har sneglat på dem i många år men hösttröttheten har alltid tagit över, och den stora LUSTEN har varit slut. Men förra året tvingade jag mig själv att leta bland butikerna. Jag hittade flera olika sorter hos Jennys frön och sånt, vilket är en rolig butik med bra utbud. Och det viktigaste av allt; Jag fick ner lökarna i jorden i tid.

Så glädjen är stor denna vår. Jag måste titta, ta på dem, lukta på dem och naturligtvis fotografera från olika vinklar.

Tulipa Turkestanica är växer vilt i centrala Asien (Turkiet kan jag tänka mig) och Kina. "Om den trivs kan den bli långlivad". Jaha, jag får väl bara hoppas. Har satt den i den soligaste rabatten, så det måste väl räcka för att blidka denna skönhet.

Det häftigaste är att de stänger blomman över natten och när solen går upp öppnar de sig lite i taget. Mitt på dagen, då solen står som högst, är blommorna vidöppna. Kan inte riktigt bestämma mig för när de är vackrast. Jo, jag tror att jag gillar knopparna bäst.

Tulipa Polychroma

En annan skönhet som också har börjat blomma är Tulipa Polychroma. Kallas också Porslinstulpan. Här är knopparna de skönaste; grått som går över i rosa. Den växer vilt i östra Turkiet över norra Iran och in i Afghanistan. Även i Ryssland och runt Kaukasus.

Blommorna är rent vita med gult svalg. De öppnar och sluter sig också med tillgång av ljus och är ett smycke i rabatten. När man sett dessa vill man bara ha mera... och mera kommer det. Det knoppas förfullt.

tisdag 19 april 2011

Hjärt-likt

Dicentra Formosa

I skuggan av det borstiga palmliknande bladverket tittar Fänrikshjärtats blommor försiktigt fram. Det är den röda sorten som är tidigast. Den blir inte högre 30-40 cm och gör inte allt för stort väsen av sig. Trivs bäst i halvskuggigt läge, men kan också stå i soligt läge bara jorden är fuktighetshållande.

Här ovan är blomman helt utslagen. Tycker inte riktigt att blommorna är så hjärtlika. Jag ser mer att de är hästhuvudslika. Kanske inte lika snygg liknelse. Och det finns ju de som skulle få associationer till "Gudfadern"-filmerna.

Har man en liten plats i framkanten av rabatten så är det en underbar växt som blommor från tidig vår och hela sommaren. Kanske t.o.m. skulle passa att krukodla på en balkong. Man vet bara om man provar.

torsdag 14 april 2011

Mitt problem är att...

...jag har så mycket jord under naglarna att jag inte har kvar några naglar att ha jord under längre.

tisdag 12 april 2011

Vitt och svart

Denna vår är de fler än vanligt, de vita krokusarna. Hur kom de hit? Kan det vara det gamla paret som levde i vårt hus under lång tid, som satte en lök? Som nu blivit fler. De hanteras alltid styvmoderligt eftersom de växer i gräsmattan, och hundarna trampar omkring dem. Men det verkar inte vara något problem.

Total konstrast är den mörka Julrosen som ståtar med mörkt friskt bladverk och så de nickande blommorna. Hos mig är de mörka, röda och rosa Julrosorna igång tidigast. De ljusare sorterna är fortfarande i knöliga knoppklumpar. Men det går bra för mig för då vet jag att jag har en lång Julrosblomning framför mig.

fredag 8 april 2011

Nu kommer de

Mina rosa blåsippor kommer att blomma när som helst. Finns det just nu någonting som är vackrare än dessa?

söndag 3 april 2011

Bladglad Salvia

Salvia officinalis tricolor

En av måstena i min trädgård är salvia av olika slag. Jag gillar utseendet och kan inte få nog av doften. Kan ofta bara gå förbi och dra handen genom buskigheten och njuuuuta.

Salvia officinalis Icterina

Man kan med fördel använda bladen till matlagning. Vi (min man lagar all mat, jag smakar och tycker till) provade oss fram. Lägger man bara i bladen för att få smak, bör man ta bort dem innan man äter. Men friterade i lite olja blir bladen krispiga och goda. Rätten nedan är inspirerad av Italien. Stekt kyckling i salviadoftande gräddsås, toppad med parmesanost. Till det serverades grovmosade potatisar och morötter.

Det finns ca 900 sorters Salvia. Den har till största del använts som medicinalväxt, och har också fått sitt namn från detta. Salve på latin betyder rädda/frälsa.

Sist men inte minst måste blommorna nämnas, Här ovan är det Kryddsalvia som blommar. Runt växten surrar och fladdrar fjärilar, bin och humlor. Jag har sett en bild i någon trädgårdstidning på en svartblommande Salvia. Åh, en sån vill jag gärna ha.