fredag 27 maj 2011

En helig Birgitta

I mina fönster står fortfarande många pelargoner. De får minsta möjliga tillsyn eftersom tiden inte räcker till. Bland dessa omilt behandlade blommar just nu pelargonen Heliga Birgitta för fullt. Den har kritvita enkla blommor och verkar tro att sista stunden är kommen eftersom den inte allt för stora plantan har tre stora blomklasar på långa stjälkar. Man tackar och bugar. Läs Veronica Wägners bok "Passion för pelargon" om historien bakom namnet på Heliga Birgitta.

onsdag 25 maj 2011

Angelique och den styve

Tulpanen Angelique är oemotståndlig, mer än ha-begärig. När den sen lyckas smeka sina kronblad mot Styvklematis Clematis recta "purpurea", går jag igång mer än vanligt. Annars är jag urusel på att kombinera växter, allt går bra i planerarstadiet. Men det som från början var en hel idé slutar med att allt som behöver sättas i jorden åker när där det finns plats. Tror att det handlar om att jag är en person som lever efter devisen "finns det hjärtrum så finns det stjärterum".

Ingen ska behöva leva på bar backe (eller utan fast jord under rötterna). Och det fina i detta är att det blir en massa roliga kombinationer. Tulpanblomningen är nu på väg bort. Jag står beredd att ge lökarna en portion benmjöl. Som ett sista tack.

måndag 23 maj 2011

Bollar i luften

Har inte upptäckt förrän nu hur fantastiskt Alliumsläktet är. (Bättre sent än aldrig.) Den här är köpt som Allium Nigrum Svartlök, men det verkar inte stämma eller? Det spelar egentligen inte någon roll.

Jag har satt de i en rabatt som går i gult och lila. Och det blev snyggt! Bollarna har svävat över vildtulpanerna den här våren och hade ett kort möte med den gulblommande Kejsarkronan Fritillaria imperialis Lutea, som sedan tackade för sig. Senare kommer lilafärgad Temynta ta vid. Känns kul att ha en rabatt där gult är fint och uppskattas. Det innebär att vitt, rött och rosa är förbjudet.

Hur många fler Alluim kan man ha? Vilka är mest odlingsvärda? Tillsammans med vad? Jag tar gärna emot förslag. Nu blir det ner med näsan i böcker och tidningar så att jag är förberedd inför höstplanteringen.

onsdag 18 maj 2011

Sibirisk vallmo

Papaver croceum

Skör men ändå stark, frisk och färgstark. Jag sådde Sibirisk vallmo förra året under våren. När vintern kom planterade jag ut de små plantorna i rabatten och lät naturen ha sin gång. Till våren tittade små blad upp ur jorden. Jag flyttade över de plantorna i krukor och ställde in de i växthuset. Nu knoppas det i varje kruka. Blommorna blir röda, vita, gula och oranga. Så sätter man ihop flera plantor i en kruka får man också denna färgblandning. Spännande varje gång en knopp ska till att öppnas.

söndag 15 maj 2011

I min vilda del av trädgården

Ett stycke mark som står på undantag, som är för ojämn att använda gräsklipparen till, växer ett fält med Humleblomster Geum rivale. Vet inte om den blivit inplanterad i trädgården eller om den hittat hit alldeles av sig själv. I alla fall är det nog en av de vackraste vilda blommor vi har i Sverige.

Såg för ett tag sedan en kanadensisk hemsida som sålde frön insamlade i Norden. Humleblomstern var ett av deras toppnamn. Det finns förutom denna (färgen på blommorna beskrevs av någon som "purpurbrun"), även vitblommande och en hybrid med fyllda blommor.

Ska nu fortsätta att inte sköta om marken så att jag får många försomrar med denna ögonfröjd.

fredag 13 maj 2011

Man kan aldrig få för mycket av det goda

En djungel av Grå klocklilja Fritillaria uva-vulpis i en rabatt är otroligt vackert. Med sin diskreta färg är det lätt att den försvinner mot jordfärgen. Men böjer man sig ner möts man av gula pussmunnar. Garanterat kyssäkta.

måndag 9 maj 2011

Shoppinghelg

Epimedium Youngianum "Niveum"

Jaha, det var årets höjdpunkt för mig, Alnarps växtmarknad, arrangerad av Svenska trädgårdsamatörernas skånekrets. Man blir lite tokig där. Ögonen fladdrar över raderna med krukor. Tänk om man missar ett fynd...
Jag fick i alla fall med mig en hel del hem, bl.a:
Sibirisk nunneört Corydalis lutea
Vit Sockblomma Epimedium Youngianum "Niveum"
Koreansk vaxklocka Kirengeshoma palmata (Jippi!)
Amerikansk sockblomma Vancouveria hexandra
Stjärnflocka Astrantia major "Shaggy"
Indiskt fotblad Podophylum peltatum


I slutet, när allt lugnat ner sig, gick jag ett axtra varv och hittade en liten planta med en skylt där det stod "Peaoni gul". Ska bli spännande att se vad det kan bli.

tisdag 3 maj 2011

Växtmarknad i Alnarp väntar

Dodecatheon dentatum

Nu i helgen är det dags igen, Växtmarknad i Alnarp. Var där för första gången förra året och det var fantastiskt. Det fanns massor av ovanliga och spännande växter, amatörer som korsat och drivit upp egna plantor till välkända växtinsamlare. Hade tre välfyllda kassar när jag lämnade markandsplatsen. Bl.a. med Tolvgudablomman på bilden ovan, fylld Blodört och en hemodlad okänd pion som en gammal man sålde för 40:-. Den kommer att blomma i år, ska bli spännande att se hur blommorna ser ut.

Uvularia grandiflora

Mitt absoluta kap var Sorgklockan. Jag älskar den! Men det ligger tätt med Paddtrebladsplantan jag nöp. Marknaden går av stapeln söndag den 8 maj och starskottet för försäljningen kl. 11. Det blir att stå ut med vassa armbågar och ivriga händer. Men det är det värt.

Sanguinaria canadensis "Multiplex"