lördag 29 september 2012

En nygammal favorit


Oj, vad man glömmer. Blev glatt förvånad, även i år, över hur vacker den Indiska fingerörten "Roxana" är. Potentilla Nepalensis förökas genom frösådd, och då har jag allatid använt kylmetoden. Det innebär fröna sås inne och får stå där 1-2 dygn, sedan ut i snö och kyla. Brukar ha min stora såtid runt jul/nyår. Nu har de blivit fler, "Roxanorna", och verkar, om de själv får välja, trivas bäst på de torraste platserna. De finaste har kilat in sig mellan stenarna i gången.



"Roxana" har ju en ganska blek, men speciell färg som går från rosa-aprikos-gul. Om du nu har blivit sugen på en egen Indisk fingerört, kan jag berätta att det finns fler färger.

 
Den hetaste enligt mig är "Monarch´s velvet" som du ser på bilden här. Den har en underbar mörkröd färg och man skulle vilja bada i ett helt hav av dem. Vilket jag kommer att kunna göra nästa år om plantorna jag sått i år överlever vintern.
 
Ha en bra helg
Johanna

6 kommentarer:

  1. Hej Fagra! Såg att jag vunnit ett pris i din tävling under tiden jag varit bortrest i två veckor. :-D
    Är det något som fortfarande vill ut och åka så tar jag tacksamt emot. Jag lyckades inte klicka upp din mejladress under din profil. Jag har i alla fall mejl: bettina.back&gmail.com Byt bara ut & mot snabela.

    SvaraRadera
  2. Läckra färger!

    Ha en finfin söndagskväll,
    Rebecca

    SvaraRadera
  3. Monarch´s velvet gillar jag också, din Roxana har jag faktiskt inte sett förr.
    Ha en underbar dag!!!

    SvaraRadera
  4. Tack Johanna för den fina vinsten! Nu står en liten struttig mårbacka i mitt köksfönster och gör mig glad. Och i det fina lilla kuvertet från dig rasslar vallmofrön :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att allt skom fram som det skulle. Kul att läsa dina Londonupplevelser.
      Ha en bra helg
      Johanna

      Radera