onsdag 15 juni 2011

Nävornas tid är nu

Geranium cinerum "Ballerina"

Herre jisses! Här blommar mina nävor för glatta livet. Det är stort och buskigt och det är litet och näpet. Fick en släng av samlardille för något år sedan och köpte alla sorters nävor jag kom över. Nu njuter jag bara av prakten.

Geranium renardii

Nävor är faktiskt den mest anspråkslösa växt jag vet. Har som vanligt placerat ut plantor utan någon speciell tanke, men det verkar inte bekomma någon. Lilla "Ballerina" som passar mer för stenparti, växer östläge, lite i skymundan. Denna vår var det 15 blommor fördelade på 3 plantor. (Jag hade bara en från början.) Geranium renardii, eller Nätnäva på svenska, blommar inte ännu. Men denna sort har vackra läderaktiga blad som är speciella. Jag ser fram emot att se de ådrade vackra skönheterna till blommor.

Geranium pratense "Splish-splash"

"Splish-splash" är egenltigen inte speciellt uppseendeväckande förrän man kommer tillräckligt när och får se mästerverket. Blir runt 50 cm hög, buskig och full av blommor.

Geranium pyrenaicum "Bill Wallis"

"Bill Wallis" har ett sirligt växtsätt, sätter också massa blommor. Fick information från en biolog (Tack Kerstin!) att Nävor är ganska promiskuösa och blandar sig med både andra sorter och arter av nävor. Om man ska fröså "Bill Wallis" finns det risk att den blandat sig med den vildväxande ceriserosa Geranium Pyrenaicum. Kan i och för sig bli spännande och följa frö till blommande planta. Vem vet, det kanske blir något helt unikt.

Geranium phaeum "Lily Lovell"

Geranium phaeum, både "Lily Lovell" och "Samobor", är annorlunda och otroligt vackra. Den sistnämnda har blad med mörk markering som är mycket dekorativ.

Geranium magnificum

Till sist måste jag slå ett slag för min absoluta favorit med det passande namnet; Kungsnäva. Det är färgen som får en att sucka av hänförelse. Jag blir lika tagen varje år. Blir ca 60 cm hög och blommar under hela sommaren.

Geranium "Brookside"

Har just nu plantor till försäljning av Geranium pratense "Splish-splash", Geranium phaeum "Samobor", Spansk näva Geranium Endressii och Geranium x oxonianum "Claridge Druce". Hör av dig om du är intresserad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar