lördag 18 februari 2012

Ingen rast och ro

Tar en paus från jord och frön och latinska namn. I år valde jag bort att beställa från flera ställen som jag annars brukar köpa frön av. Ändå har jag lyckats få hem en hel del. Roligast är bytesfröna som jag fått en hel del av genom Allt om trädgårds forum. Det är otroligt charmigt med fröpåsar av kaffefilter, hemgjorda i papper, tejpade eller ihopnitade. Med spretiga bokstäver står de latinska namnen nedklottrade. Men herregud, hur kunde det bli så många?

Måste under min paus bara titta på lite bilder och få lite inspiration. Överst är det Chokladblomma, ett måste i stor kruka på trappen. Rotknöl kan beställas av Odla. Nästa mörka skönhet är pelargonen Lord Bute. En engelsk pelargon som skapade kaos på Allt om trädgårds redaktion efter att den publicerats i tidningen. Folk ringde och ville veta var man kunde köpa den, och naturligtvis tog den slut hos försäljaren. Lord Bute brukar finnas att köpa hos blomsterhandlare under våren.

Av alla klättrande sommarblommor är Törnrosas kjortel den bästa. Jag älskar namnet! Lättodlad och blomvillig. Men jag tycker att fröportionerna hos de välkända firmorna har minskat väsentligt. Men frön brukar gå att få tag på hos privatpersoner som säljer eller byter sitt överskott. Ska också tilläggas att Törnrosas kjortel är en perfekt krukväxt på fönsterbrädan under vintern. Se bara till att ge plantorna någonting att klättra på.

P. Sidoides är en vildpelargon som jag själv sått. Blommorna har en otroligt vacker färg och det finns en ännu mörkare, som har nästan svart kronblad. Till allt det här mörka är blad och stjälkar gröngråa.

Jaha nu var rasten slut. Ska försöka bli klar med alla utesådder i helgen för i veckan blir det resa till Stockholm, och då kan jag inte ha jord under naglarna. Ska borsta bort lantlivet en stund och insupa hets och kommers. Underbart!
Ha en fortsatt bra helg
/Johanna

5 kommentarer:

 1. Vilka härliga växter i samma färgskala.
  Fina bilder.
  Törnrosas kjortel är en växt jag inte kan vara utan, har frösått mina frön i dag.

  Jättetrevligt med frö och fröbyte, man får på så sätt många nya spännande sorter.
  Har dock inte deltagit i AoT frökedja.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Håller med om att Törnrosas Kjortel är fin.Har sått den i år igen.Sparade frön från förra året. De grodde så fint.Har nu små fina plantor.Har en hel del frön kvar.Kanske jag skulle lägga ut dom på Facebooks fröbytar sida.MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle nog glädja många om du la ut fröerna. Ha en bra söndag
   Johanna

   Radera
 3. Underbara blommor. Precis mina färger... Så fina som kontraster till allt det milda man odlar. Pelargonen har jag drömt om men aldrig haft.
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska tänka på dig om stickling dyker upp.
   Ha en bra vecka
   Johanna

   Radera