lördag 4 februari 2012

Om man nu ska presentera sig med bild

Det här är Erik Johan Werner Karlsson. En man i sina bästa år, professionell odlare på Munsö i Stockholms län, som odlade allt från potatis till persikor. Man förstår att det var en man med stora ambitioner som i sin odling, på de 27 tunnlanden, hade 1000 fruktträd, 4 växthus, 180 växtfönster och mängder med bärbuskar. En häst användes i driften, tidvis en traktor. E. J. W. Karlsson var en berest man som hade besökt flera länder i Europa och varit så långt borta som i Afrika. Oklart om han utbildats på de olika platserna.
Detta personporträtt och många fler finns i det verket "Svenska trädgårdar del 1-2". Redaktionen har varit oerhört ambitiös och försökt samla information om alla odlare i Sverige kring 30-40-talet. Man ber om ursäkt inledningsvis att man trots försök inte lyckats få in information från Sveriges samtliga odlare. Vissa hörde aldrig av sig trots att man skickat brev till dem.
Jag undrar nu varför Erik Johan Werner Karlsson valde att hämta en av sina egenodlade gurkor, när det var dags att posera inför fotografen?

2 kommentarer:

 1. Ja, man kan ju allt undra varför????
  Jag tror att han vill utmana de andra odlarna till att visa sina längsta gurkor. Men tror också att Erik Johan Verner var säker på att vinna för gurkan ser lååång ut ;=)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karlsson med gurkan blev kanske lokalkändis efter detta. Man kan ju fundera över hur man själv skulle vilja presentera sig som odlare på bild. Med en ståtlig blomma nära ansiktet? Eller liggande i en skottkärra med spade i famnen?

   Radera