måndag 30 januari 2012

Blommande porslin

Var på loppis i helgen och fyllde jag på lagret med blommande porslin. Jag har som sagt en samlarådra och vackra fat och kannor är svåra att motstå. Hittade assietter av Lotus grå från Gustavsberg. Servisen tillverkades mellan 1958-70. Mönstret är designat av Bibi Berger. Allas vår Stig Lindberg (illustrationer till Krakel spektakel bl.a.) hade skapat modellen.

Inne i mina skåp står de uppradade, tallrikar, assietter, skålar och äggkoppar. Jo, jag använder porslinet ibland, men planerar att köpa en tallrikshylla för kunna njuta av dem oftare. Tallriken med de diskreta blommorna i bården är Solbritt. Tillverkad av Gefle mellan 1945-1956. Det enkla mönstret skapades av Helmer Ringström som ritat massor av 50-talsmönster, som han också är mest känd för. Solbritt är en av mina favoriter.

Ett jugendmönster kan jag inte passera. 4 tallrikar från Villeroy & Boch slank med på en runda. De typiska böljande vågorna av stjälkar, blad och blommor. I början av 1900-talet, främst i Frankrike och Belgien höll man inte igen. Den europeiska jugendstilvågen var inspirerad av asiatiska konstnärer, den sk. Japonismen. Det är kul att se hur man använt olika växter, gjort de mer eller mindre slingrande.

Sist ett mönster som är lätt att tycka om; Tussilago. Ritad av Wilhelm Kåge, eftersökt av samlare då det kan vara svårt att hitta delar i fint skick. Tussilago var en bruksservis, "vanliga" arbetarklass familjer hade råd att köpa den. Äldre människor tycker den här servisen är för enkel, inget att jaga efter. Men visst är den underbar.

3 kommentarer:

 1. Härliga gamla serviser... jag gillar ju också äldre prylar och gammalt porslin är så roligt eftersom det är så tidstypiskt och riktiga idealmarkörer både i form- och färgspråk från de olika decennierna. Kul!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Fina tallrikar du hittade.Så trevligt med gammalt porslin.Den med Tussilago.väcker vårlängtan.Snart är vi där.

  SvaraRadera
 3. Kul att hitta en ny blogg. När jag var liten hade vi lotus tallrikar men jag vill minnas att våra var gröna. Eftersom din heter grå som förnamn skulle det nog kunna vara så.

  SvaraRadera