lördag 21 januari 2012

Odjur i paradiset

Den tråkiga delen med odling är ohyra och skadedjur. Jag tycker väldigt mycket om de flesta djur, insekter och fåglar. Tycker inte om att döda någonting som lever, utan räddar allt jag kan. Men här har vi ett exempel på någonting jag inte vill ha i min närhet; Vita flygare eller som de också kallas; Mjöllöss. De livnär sig genom att suga ut saften ur bladen och på så sätt uppstår skador som gör att plantan blir mottaglig för andra sjukdomar. När man ser de små, ca 3 mm vita flugorna vet man att det antagligen både finns ägg och puppor någonstans på växterna. Vänd på bladen, undersök noggrant och när du hittar de små vita "prickarna", så skrapa antingen bort dem med nageln eller bryt av hela bladet och kasta det.

Jag krossar varenda än jag ser, och tyvärr kan det i perioder bli många. Det är främst på mina vildpelargoner och tomatplantor som haft mest problem med vita flygare.
Det är dåligt med bekämpningsmedel som hjälper (och som man vill använda). Provadopinnar i krukan rekommenderas i förebyggande syfte, annars är det att spreja med såpavatten upprepade gånger. Men jag hittade ett tips om att gnida in krukor, pinnar m.m. i närheten av själva plantan, med färsk Basilika. Doften ska avskräcka... Ja, prova kan manju alltid.
Ha en bra helg
Johanna

3 kommentarer:

 1. Basilika, ja vet inte? I fjol hade jag jättemycket vita flygare på mina basilikaplantor. Men gula klisterremsor funkar rätt bra - där fastnar de när man skrämmer upp dem! På biobasiq kan man köpa biologiskt bekämpning men då bör man ha växterna i uterum eller växthus.
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju just det. Bekämpningsmedlen är giftiga. Och vad jag förstår så har just Vita flygare blivit resistenta mot de. Så man får prova allt. Ska undersöka detta med Parasitstekeln. Kanske kan vara något?

   Radera
 2. ja skadedjur e inte kuligt :)
  å missa nu inte...

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  De e kul att vara med....
  VÄLKOMMEN
  Håkan

  SvaraRadera