fredag 6 april 2012

Livet runt en låda

Jag är en sakletare, och en duktig sådan. Därför är vårt hem fyllt av vackra saker från gången tid. Även utomhus har jag smått börjat dekorera. Fann en pallkrage förra året som jag tyckte var kul. Den har tilhört SJ, vilket det står med stora blockbokstäver. Ärrad av tiden, grov och praktisk. I lådan hamnade plantor jag inte visste var jag skulle placera i höstas. Så nu blommar det en Klockjulros Helleborus foetidus för fullt, en fylld Blodört sticker försiktigt upp flera små knoppar och Trillium blad har blivit synliga.
Även runt lådan sjuder det av liv. Mest är det mina kära håriga vänner Pulsatillorna som fångar uppmärksamheten. Har frösått alla, vilket gör att jag håller de kära, varenda en.
Svart sippa Pulsatilla pratensis ssp. nigricans i knopp.
Tidig backsippa Pulsatilla halleri ssp. slavica är på gång. Den är lågväxande och gillar att stå i full sol. Det sägs ju att Backsippor har svårt att gro om fröna inte är helt färska, men jag har aldrig haft problem med dem. Istället gror de generöst, och blommar snällt året efter.
Även om blommorna är vackert lila fullt utslagna, så är det något särskilt med de håriga knopparna. Man vill röra och smeka.
Jag sådde även en vit variant, som också är på gång. Nu vill jag be er uppmärksamma alla gröna strån med brun eller svart hatt. Jag tror de med brun frökapsel är vildtulpaner vilket blommade för första gången förra våren. Men de med svart frökapsel är jag osäker på. Vad det än blir, så blir det många... Tusental, om jag överdriver lite. Kan man flytta över vildtulpangroddarna till kruka eller till annan plats? Behöver råd.
Till sist ett smycke i svartgrå vårjord; Rosa Blåsippa. Det är vad livet runt en odlingslåda kan vara en tidig vår i april.
Ha en trevlig och skön påsk
Johanna

4 kommentarer:

 1. Där fanns det mycket vackert i den SJ lådan.Eftersom du har så många frösådda strån som grott.Så kan du ju prova med en del utan att göra någon större förlust om det inte går bra.Men det tror jag det gör.Glad Påsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det har du rätt i. Ska prova direkt (efter att den här s#%¤ns snön smält bort).
   Ha en bra påsk
   Johanna

   Radera
 2. Men så långt våren har kommit till dig. Underbart med blommade Julros och rosa Blåsippa.
  Pulsatillans knoppar är så söta men det är inget fel på blommorna heller.
  Jättefina bilder!

  Önskar dig en härlig långhelg och en Glad Påsk.

  SvaraRadera