lördag 10 november 2012

Arabisk stjärnlök som ger mig huvudbry


Man kan inte kalla den annat än fotogenisk, Ornithogalum arabicum. Så speciell ända från de stora lökarna som är ca 10 cm i diameter över knoppning till de utslagna blommorna (och de är många).


Föll till föga på en växtmarknad och köpta två överfyllda krukor med lökar. Säljaren visste inget om de mer än det exotiska svenska namnet Arabisk stjärnlök. Och till mina funderingar: Hittade på nätet att den ska blomma i maj. Mina lökar blommade sent under hösten.


Och nu när vintern är på gång, vad sjutton gör jag med lökarna? Ta ur de ur krukorna och förvara torrt och svalt som Dahlior? Plantera djupt i land utomhus? Om någon vet hör av er innan jag står med snö upp till vristerna.

3 kommentarer:

 1. Oj! Ingen aning, ta in hälften och gräv ned andra hälften djupt kanske? Den är ju fullständigt fantastisk! Namnet antyder möjligtvis att den inte är så härdig?
  Och den sena blomningen kanske beror på den kalla sommaren? Tycker mycket har varit knasigt i trädgården i år. Fina bilder! Trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 2. Håller med om att namnet antyder att det inte går att övervintra utomhus. Suck, det är ju sånna man ska undvika. Har redan övervintringsrummet fullt av pelargoner.
  Ha en bra helg
  Johanna

  SvaraRadera
 3. Tror du måste ta in den och förvara den frostfritt.Snygg var den.
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera