torsdag 17 maj 2012

En klöver att vänta på


Nu har Rosettklövern (Oxalis) vaknat efter vintern. Jag är barnsligt förtjust i dem. De må blomma i vitt, rosa eller gult. Bladen får gärna vara två eller trefärgade, ha mycket färg som den djuplila varianten. Älskar de alla. Tror att det handlar om att det är en mycket lättplacerad växt. Antingen har man den som krukväxt året om, och verkar då kunna blomma när som helst, jul som midsommar.


Eller så användar man den som en krukad sommarblomma utomhus. Passar utmärkt i större lerkruka eller i gjutjärnsurna. Det blir något nobelt över dem då. När hösten kommer slutar man vattna och ställer krukan på ett frostfritt ställe. Då tar Rosettklövern en välbehövlig vintervila. När våren kommer planterar man om rizhomerna/lökarna i ny jord och börjar vattna. Ge plantan växtnäring 1 gång i veckan när bladen kommit upp. Och så börjar blomningen om...


En varning ska kanske utlysas; vad jag har läst mig till kan Oxalis bli ett otäckt ogräs om man planterar den på friland. Så låt bli om din tid är knapp.


På dagens schema står tillverkning av blomskyltar. Har lärt mig att det är blommande plantor som säljer, även om man har stora friska ickeblommande bredvid. Så löste jag detta genom att fotografera mina växter (under lååång tid) och nu kan jag visa upp växterna från den finaste sida. Jo, det är återigen dags för marknad i dagarna tre. Ska bli jättekul om bara vädret är med oss.

1 kommentar:

  1. Tack för info om oxalisen. Jag tycker att den är så fin men visste inte att man kan övervintra den som en rizhom - men nu vet jag! Önskar dig lycka till med försäljningen.

    Kram

    SvaraRadera