lördag 9 juni 2012

Femina 1958


Jag köpte ett par gamla tidningar på en loppis. Gick inte att motstå 50-tals nostalgiska heminredningar och moderepotage. Redan på framsidan är jag såld på tabletterna de använt vid dukningen. Har broderad varianter i butiken.


Modet 1958 kunde ha presenterats på ett bättre sätt kanske. Känner att det är väldigt tantigt snitt på kjolarna. T.o.m. de 20-åriga smala modellerna har svårt att hantera både de bylsiga kjolarna och upphällningen av bålen på ett naturligt sätt. Det är som om ränderna på kjolen äter upp allt i sin närhet.


Nu blev det lite roligare. Men när de går ut med att sy den själv, förstår man att tidningen vänder sig till händiga husmödrar. För det ser ju inte ut som det lättaste syprojektet.


I tidningen har det funnits Avdragsmotiv(?) som naturligtvis inte finns kvar. Men jag förstår inte riktigt vad det är. Någon som vet? Här är i alla fall de underbara motiven man fick.Femina tipsar om att motiven kan sättas upp på lampskärmar, kylskåp, skåpsluckor, kakelugnar, spegelramar, hyllkanter... och sen känner man att det blev nog lite för mycket av det goda.


Feminas blomstertjänst är avdelningen där man kan köpa växter. Denna gång är det Tydaean, vilket jag förstår är en variant av Narrhuva. De beskriver att den har "mjuka, silkeshåriga stängler och blad, stora, snett klocklikablommor, vackert tecknade med punkter och streck." 3 kr plantan exklusive fraktkostnad och emballage.

Ha en bra söndag
Johanna

4 kommentarer:

 1. Hej Johanna!
  Bakluckeloppisen var kul! Och det går att göra fynd (mitt krus t ex). Men jag vet inte om jag skulle köra 6 mil för att gå på den... Jag funderar på att vara med men man måste vara billig om man vill sälja. Låga priser tyckte jag!
  Min bergsklint har inte spridit sig alls. Haft den i flera år och den håller sig fint på sin plats. Tyvärr nästan. För jag älskar den blomman!
  Snart sommarlov. Så underbart!
  Kram
  Ellinor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg till om du vill ha fler. Jag har många...

   Radera
 2. Underbart med gamla tidningar. jag har en hel del urklipp från Femina i mitten av 50-talet. Inredningsbilagor mest men även trädgård och mode.

  De där bilderna var tryck på lite grövre papper och så var det bara tryck på en sida. jag har några sådana också.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Det är spännande att läsa gamla tidningar... när vi renoverade vårt 50 talshus så hittade vi massa tidningar som satt som isolering i väggarna! Det kändes lite spännande och oxå som om vi gjorde något vi inte borde så vi stoppade tillbaka tidningarna i de nya väggarna vi byggde:)

  SvaraRadera