söndag 24 juni 2012

Till royalisternas ära


Nej, jag är inte royalist, men däremot skyltar jag gärna med min kärlek till blommor som fått äran att namnas efter högheter. Den rosa orientaliska vallmon "Victoria Louise" är en skönhet som är svår att motstå. Döpt efter Prinsessan Victoria Louise av Preussen som föddes 1892. Hon gifte sig framöver med Ernest Augustus som var arvinge till titeln Hertigen av Cumberland.


 Deras bröllop var det sista stora sociala evenemanget innan första världskriget och besöktes bl.a. av Tsar Nikolaj II. Paret fick 5 barn och Victoria Louise fick en massa fina titlar innan hon dog 1980.


 På tal om bröllop så är nästa blomma uppkallad efter en sådan; Papaver orientale "Royal wedding". Vet inte vilket, men herregud så vackert det är med de vita blommorna, fladriga kronblad med svarta bläckfläckar.


Tycker att vallmon är lättodlad, trivs i full sol till halvskugga och blir ca 1 meter hög. Tycker inte dessa två har problem med att stå på stadiga stjälkar. Men för blåsig plats bör nog undvikas.

 
Om man inte fått nog av Buskpionens enorma blommor är den orientaliska vallmon en naturlig fortsättning. Den ger åtminstone lite lindring.

2 kommentarer:

  1. Den vita vallmon var jättefin.MVH

    SvaraRadera
  2. Såg en Vallmoäng en liten bit norr om Ölandsbron vid midsommar och det var sååå vackert! Röda vallmon och blåklint tillsammans tycker jag är verkligt läckert!

    Hälsn
    Jeanette

    SvaraRadera