lördag 10 mars 2012

Ett glädjande besök på loppisen

Är det något jag älskar så är det emaljkastruller. Så lyckan var stor när jag vid förra veckans loppisbesök hittade 2 underbara Kockumskastruller i perfekt skick!!! De var som nya. Och jag var den som tog med mig de hem.
Minns ni tv-serien House of Eliott? Om man gillar tiden runt 1920-30 är det som att hamna i himlen. Scenografen/rekvisitören har lagt ner ett hästjobb på att hitta tidsenliga detaljer till varje scenmiljö. Minns att jag missade hela handlingen när jag såg scener från köket. Hade ju ingen möjlighet att frysa bilden (det var på den tiden de rödhåriga tv-systrarna inte uppfunnits ännu), så istället försökte jag memorera detaljerna bakom skådepselarna (som faktiskt stod i vägen ibland). Vad jag minns bäst var de svartemaljerade kastrullerna. Gud, vad jag önskade att jag hade likadana.
Som sagt är det inte alltid man hittar bruksprodukter i ett sånt skick att man kan använda dem. Är inte mycket för att ställa saker i hyllor som dekoration. Så i de här kastrullerna ska det nu kokas ägg och potatis. Det blir en fröjd att värma tevatten och pastan hamnar i en nästan italiensk omgivning. (Har för mig att de använder mycket emaljerat i Italien.)
Kockums emaljverk låg i Ronneby och höll ut fram till 1970-talet innan konkurrensen mot plasten blev för mycket. Det sista de tillverkade var stekgrytan. Och jakten fortsätter.
Ha en skön lördag
Johanna

2 kommentarer:

 1. Gratulerar till de vackra och hela emaljkastrullerna! Såna har man lagat mycket mat i! Jag är så glad för jag har en välbehållen liten mörkblå emaljstekgryta som jag ärvt från min farmor... alltid lika roligt att laga till en grytstek i den.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Verkligen jättefina & urläckra kastruller! Nu blir jag avis! Hoppas du fick dem till fyndpris också*

  Kram
  Jeanette

  SvaraRadera